Dagens PS

Fed: Det blir ingen räntesänkning

Fed-bossen Jerome Powell uppgav på onsdagen att räntan lämnas oförändrad.
Fed-bossen Jerome Powell uppgav på onsdagen att räntan lämnas oförändrad. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 02 maj 2024Publicerad: 02 maj 2024

Inflationen hänger fortsatt över USA:s ekonomi och det finns därför ingen räntesänkning i sikte. Efter Fed-mötet på onsdagen hålls räntan oförändrad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det nya året har visat en negativ trend när det gäller inflationen i USA och det gör att Federal Reserve med Jerome Powell i spetsen trycker på bromspedalen.

Ingen räntesänkning

Det blir ingen räntesänkning i nuläget efter Feds senaste möte under onsdagen. Istället kommer styrräntan hållas kvar oförändrad i intervallet 5,25–5,50 procent.

Enligt Powell kommer det antagligen “ta längre tid än tidigare trott” att får ner inflationen till målet på 2 procent, skriver Reuters.

ANNONS

Senaste nytt

Powell hänger löst

De som hade hoppats på en räntesänkning kan få vänta tills nästa år men det hänger även på utgången i höstens val, där Powell hänger väldigt löst som Fed-boss om Donald Trump blir ny president – som då själv vill kunna bestämma mer gällande räntan på egen hand.

Powell, å sin sida, vill dock inte flagga för att han känner sig hotad av landets politiska situation, “den ingår inte i vad vi sysslar med”.

“Det är tillräckligt svårt att ta itu med ekonomin”, uppgav han i samband med Fed-mötet, berättar CNBC vidare.

ANNONS

Wall Street i grönt

Wall Street reagerade positivt på att räntan inte kommer höjas. Samtliga tre stora index slutade i gröna siffror. Nasdaq, S&P 500 och Dow Jones steg med runt en procent vardera.

Powells ständiga huvudbry inflationen har gått ner från toppen på drygt 7 procent till nuvarande 2,7 procent. Även om priserna på vissa varor har sjunkit håller de sig envist kvar på andra, och fortsätter att öka inom till exempel hyror och restaurangbesök.

Med de fortsatt höga priserna ser marknaden framför sig enbart en sänkning i år, om den ens kommer, i november, skriver Fortune.

Läs även:

Varnar Fed: Ni slår ekonomin i spillror. Dagens PS

Efter Fed-bakslaget – ECB kan sänka först. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS