Dagens PS

Stora problem med mat bland idrottare

Från höger Finlands Sara Lappalainen (segrare), Eveliina Määttänen och Nathalie Blomqvist efter damernas 1500 meter under Finnkampen 2023 på Stockholms Stadion. Svenska Yles anonyma enkät bland finlandssvenska idrottare visar att många har ett problematiskt förhållande till mat
Svenska Yles anonyma enkät bland finlandssvenska idrottare visar att många har ett problematiskt förhållande till mat, bilden har inget samband med enkäten. Från höger Sara Lappalainen (segrare), Eveliina Määttänen och Nathalie Blomqvist efter damernas 1500 meter under Finnkampen 2023 (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 feb. 2024Publicerad: 19 feb. 2024

Idrottare i Svenskfinland vittnar i en enkät om stora problem med viktfixering, kroppsångest och en osund relation till mat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska Yles sportredaktion har gjort en anonym enkät bland finladssvenska idrottare som visar upp baksidan av idrotten.

En ohälsosam syn på utseende och kost, ätstörningar, för lite mat och vila och svår energibrist, det är några av de utmaningar framstående idrottare berättar om i relation till mat.

Utmaningar

Cirka 60 aktiva eller tidigare aktiva idrottare svarade på Yle Sportens enkät där de fick frågor om sådant som problem med relativ energibrist, balansen mellan kost och vila samt ätstörningar.

Enkäten skickades i huvudsak till idrottare inom uthållighetsgrenar under Finlands Svenska Idrott, FSI:s paraply, varför många av svaren kommer från friidrott, orientering eller skidåkning.

Lite över hälften av de svarande är mellan 16 och 18 år och ungefär 60 procent är kvinnor.

Några hade klarat sig igenom sina karriärer utan problem, men majoriteten berättade om problem av olika svårighetsgrad.

ANNONS

Senaste nytt

Red-s

ANNONS

“Det är ett stort problem. Det finns ganska lite kunskap om hur man kan prioritera kost och återhämtning för att både kunna prestera och må bra inom idrotten, säger Jonna Skrifvars till Svenska Yle.

Hon är projektledare för projektet Förebyggande av ätstörningar inom idrotten på FSI.

En genomsnittlig idrottare har stort energibehov. Idrottare som under lång tid får i sig för lite energi i förhållande till behov kan drabbas av relativ energibrist, Red-s.

Symptomen på Red-s kan vara trötthet och sömnsvårigheter, fler skador och sjukdagar, oregelbundna menstruationer och låga testosteronnivåer, koncentrationssvårigheter, försämrad motivation samt humörsvängningar.

Okunskap om mat

Majoriteten av dem som svarade på enkäten har upplevt relativ energibrist och cirka tio har lidit av ätstörningar, många fler har dock haft tankar om ätstörningar. Flera har utvecklat en osund relation till mat och ätande.

Många av de svarande säger sig vara okunniga om hur mycket idrottare behöver äta för att kompensera för den energi de förbränner vid träning.

Gemensamt för alla är att de jämför sina kroppar och sig själva med andra.

ANNONS

Ätstörningar

“Det finns ett problem i att man inom många grenar antingen på något sätt har accepterat att ätstörningar är en del av speciellt toppidrotten, och därmed ignorerar problemen. Eller så förminskar man det och pratar om ätstörningar som till exempel relativ energibrist för att det ska låta mindre allvarligt. Men det är inte samma sak. Ätstörning är en sjukdom som kräver adekvat vård”, säger Jonna Skrifvars till Svenska Yle.

Fler än hälften av dem som svarat på enkäten tycker att det inte finns tillräckligt med handledning och stödfunktioner och Jonna Skrifvars betonar vikten av mer information i förebyggande syfte.

“Till exempel relativ energibrist påverkar kroppen så mycket mer när du är ung. Din kropp växer och utvecklas och är samtidigt mycket mer skör och mottaglig för de negativa konsekvenserna av relativ energibrist och ätstörningar”, säger hon till Svenska Yle.

Läs mer: Därför mår unga idrottare så dåligt Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS