Dagens PS

Red Bull och jäger – en ruskig kombo

En kvinna som dricker energidryck och en bild på flaskor med Jägermeister .
Alkohol tillsammans med energidryck kan ge permanenta skador, visar studier. (Foto: Anders Wiklund, TT och Vegard Wivestad Grøtt, TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 05 juli 2024Publicerad: 05 juli 2024

Det kommer säkert inte som någon chock för de allra flesta att alkohol och energidryck är en giftig cocktail. I alla fall om du är en råtta. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Brukar du blanda energidryck med öl, vin eller sprit? Då bör du tänka om. Kanske är det rent av dags att hoppa över nästa inplanerade Jägermeister och Red Bull.

Alla som någon gång har druckit lite för mycket vet att alkohol både försämrar omdömet och reaktionstiden. Något som bland annat beror på att alkohol hämmar hjärnans förmåga att bearbeta information.

Permanenta hjärnskador

Energidrycker å andra sidan höjer blodtrycket och hjärtfrekvensen, vilket i sin tur gör att du känner dig piggare. Men vad händer då när dessa motsatta kemiska stimulanter aktiveras samtidigt i kroppen?

Ny forskning visar att en blandning av alkohol och energidryck kan orsaka permanenta hjärnskador, skriver Newsweek.

Studien, publicerad i tidskriften Neuropharmacology, använde en grupp tonårsråttor för att undersöka långtidseffekterna av att dricka alkohol, energidrycken Red Bull och en kombination av båda. 

Råttorna genomgick en serie beteendetester samt fysiologiska tester och skanningar vid olika tidpunkter under och efter sina dryckesslag.

ANNONS

Senaste nytt

Beteendestörningar

Tidigare forskning från Purdue University har antytt att starkt koffeinhaltiga drycker tillsammans med alkoholhaltiga drycker kan orsaka förändringar hos tonåringar liknande de som orsakas av kokain, vilket kan bedöva belöningssystemet och öka risken för missbruk. 

En studie från Cittadella University i Monserrato visar att dessa koffeinhaltiga cocktails även kan leda till beteendestörningar som kvarstår i vuxen ålder.

ANNONS

Inte bara negativt

Forskarna fann dessutom att kombinationen av alkohol och energidrycker var kopplad till inlärnings- och minnesnedsättningar som kvarstod i vuxen ålder. Blandningen var också förknippad med brister i kommunikationen mellan hjärnceller hos både ungdomar och vuxna.

Men det fanns också positiva resultat: de koffeinhaltiga groggarna verkade ha en skyddande effekt mot de negativa effekterna av alkohol på korttidsminnet. 

Resultatet är dock inte entydigt eftersom tidigare studier på människor har visat att kombinationen av energidrycker och alkohol inte upphäver alkoholens kognitiva försämringar.

Större urval behövs

Enligt forskarna behövs därför ett större urval för att bekräfta resultaten. Bland annat för att se om det finns några könsskillnader. Mer forskning behövs också för att undersöka effekterna på människor. 

Men trots det pekar fler och fler studier sammantaget på att att kombinationen av alkohol och energidryck kan ha långvariga negativa effekter på hjärnan, framförallt hos tonåringar, skriver Newsweek.

Läs även:

ANNONS

Försäljningen av energidrycker rusar – kan få konsekvenser. Dagens PS

Red Bull är snart kung överallt. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS