"Göra ingenting" – nederländsk hälsotrend

Uppdaterad: 29 maj 2023Publicerad: 29 maj 2023
Göra ingenting
"Niksen", att göra ingenting på nederländska, är en växande trend. (Foto: Unsplash)

”Niksen” är den nederländska hälsotrenden som sprider sig. Det betyder ”att göra ingenting” och anses som det bästa sättet att hantera stress eller ta sig tillbaka från utbrändhet.

Niksen är en holländsk wellnesstrend som betyder “att göra ingenting”. Den har fångat världens uppmärksamhet 2019 som ett sätt att hantera stress eller återhämta sig från utbrändhet, skriver BBC.

ANNONS
ANNONS

Boken ”Niksen: Embracing the Dutch Art of Doing Nothing” definierar metoden som ”att göra ingenting utan ett syfte”.

Där mindfulness handlar om att vara närvarande i nuet, handlar niksen mer om att skapa tid att bara vara och låta sinnet vandra som det vill.

Betyder…ingenting

Rent språkligt kommer ”niksen” av ”niks”, som betyder just ”ingenting”.

“Det passar med det nederländska språkets tendens att skapa verb av substantiv. Från ‘voetbal’ (fotboll) till voetballen (spela fotboll), från ‘internet’ till internetten, från ‘whatsapp’ till whatsappen och så vidare. Jag tror att detta är något som händer på nederländska i synnerhet”, säger Monique Flecken, psykolingvist vid universitetet i Amsterdam, som forskar om hur språken vi talar påverkar hur vi ser världen.

ANNONS
ANNONS

Mindre jobb

I grund och botten är det mycket mindre jobb att säga “niksen” istället för “att göra ingenting”. “Holländarna är ett praktiskt, direkt folk och deras språk speglar det”, konstaterar hon lakoniskt.

Thijs Launspach, psykolog och författare till ”Crazy Busy: Staying Sane in a Stressful World”, tolkar niksen som “att göra ingenting eller sysselsätta sig med något trivialt som ett sätt att njuta av sin egen tid. Att inte göra något helt utan att göra så lite som möjligt”, säger han och påpekar att det mesta gäller äldre personer som har mer ostrukturerad fritid.

Yngre mer stressade

Yngre generationer är mer stressade än någonsin – även i Nederländerna, ett land som traditionellt sett applåderas för sin balans mellan arbete och privatliv, menar han.

“Våra liv och våra jobb har blivit allt mer komplexa. Vi tenderar att spendera mycket tid med datorer. Det finns en stor press på att vara den bästa versionen av dig själv, vare sig det är i våra jobb eller kontra föräldrarnas förväntningar från sociala medier. Det finns ett stort tryck att prestera”, säger Launspach.

Niksen kan hjälpa till med att motarbeta detta.

ANNONS

“När du inte gör något ansluter du till ditt standardläges nätverk. Och det nätverket är ansvarigt för sinnesvandring och reflektion”, förklarar Bernet Elzinga, professor i psykologi vid Leiden University.

”Skeptisk”

Thijs Launspach är dock ingen anhängare av att göra ingenting som en stressförebyggande åtgärd.

“Jag är lite skeptisk till tanken att du ska skapa en buffert mellan dig och stress. Jag vet inte om det ens är möjligt på det sätt som vi lever och arbetar nu”, säger han.

Elzinga menar att det är mycket bättre att göra någon form av fysisk aktivitet för att distrahera dig från dina dagliga bekymmer, helst i naturen.

Men lyckligtvis finns det i Nederländerna ett sätt att kombinera alla dessa saker – niksen, natur och rörelse.

ANNONS

Gör inget – i naturen

Även om landet inte är allmänt känt för sina naturresurser, uppskattar holländarna de små naturområden de har.

I ett samarbete med det holländska järnvägssystemet har Wandelnet – en stiftelse som ägnar sig åt att skapa och underhålla vandringsleder – skapat NS Wandelingen, ett system av vandringsleder som är lätta att nå med tåg eller annan kollektivtrafik. De är mellan 7 km och 22 km långa, vilket gör dem perfekta för en dagsutflykt. Och med tanke på de många bänkarna längs vägen går det till och med att passa in en liten niksen-paus.

Läs även: Japanens drömjobb: Får 750 i timmen för ”att göra ingenting”

Läs även: PS avslöjande en regeringsfråga i Nederländerna  

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.