Dagens PS

PS avslöjande en regeringsfråga i Nederländerna

Potanin
Enligt uppgifter till Dagens PS tillhör denna nya superyacht Rysslands rikaste man Vladimir Potanin. (Foto: Dutch Yachting)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 11 nov. 2022Publicerad: 09 nov. 2022

Dagens PS avslöjande om att Rysslands rikaste man Vladimir Potanin ligger bakom en ny superyacht har blivit regeringsfråga i Nederländerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I augusti rapporterade Dagens PS om att en superyacht på 118 meter som är under konstruktion kan tillhöra Rysslands rikaste man (efter Putin förstås), Vladimir Potanin, känd som “nickelkungen” med en förmögenhet motsvarande 284 miljarder kronor, enligt Forbes.

“Project 1010” som yachten kallas byggs av det anrika nederländska varvet Feadship och är deras största yacht någonsin. Den senaste tiden har yachten varit ute på tester på sjön, vilket innebär att den snart är färdig. Vem den ska levereras till har varvet dock ännu inte avslöjat.

Viktig industri i Nederländerna

Dagens PS avslöjande om att det är Vladimir Potanin som ligger bakom beställningen har nu blivit en regeringsfråga – i Nederländerna. Superyachtindustrin är en stor sak i Nederländerna som har flera stora varv som omsätter miljarder.

Riksdagsledamoten Sjoerd Sjoerdsma från partiet D66 ställde i det nederländska parlamentet en fråga till utrikesministern Wopke Hoekstra om saken:

“Kan du bekräfta att “project 1010″ har en rysk Ultimate Beneficial Owner (UBO)? Är det här oligarken Vladimir Potanin?”, frågade riksdagsledamoten utrikesministern enligt den nederländska sajten Schuttevaer, som tillhör en skepparorganisation.

“Är du beredd att inleda en grundlig undersökning av denna superyachts UBO och under denna undersökning göra allt du kan för att förhindra att denna superyacht lämnar holländska vatten”, frågade han också.

Inte med på EU:s sanktionslista

ANNONS

Utrikesministern fick också frågan om han ansåg att Potanin borde finnas med på EU:s sanktionslista mot Ryssland – vilket han inte gör trots nära relationer med president Vladimir Putin.

Potanin är dock med på Storbritanniens, Kanadas och Australiens sanktionslistor.

Läs även: Tillhör nya superyachten Rysslands rikaste?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS