En japansk man har gjort karriär av att göra ingenting – och får 10 000 yen (motsvarande 758 kronor) i timmen för besväret, rapporterar Reuters.

ANNONS

Shoji Morimoto från Tokyo arbetade tidigare på ett bokförlag där han ofta fick skäll för att han ”inte gjorde något”.

Där andra skulle se en anledning att skärpa sig såg Shoji Morimoto en karriärmöjlighet.

”Jag började undra vad som skulle hända om jag tillhandahöll min förmåga att ”göra ingenting” som en tjänst till kunder”, säger han till Reuters.

Anlitat honom 270 gånger för att ”göra ingenting”

Han började att hyra ut sina tjänster som går ut på att hänga med på saker som kompanjon, framför allt på sociala medier-plattformen twitter där han nu har nått upp till en kvarts miljon följare. Runt en fjärdedel är återkommande kunder – en person har anlitat honom 270 gånger.

”I grund och botten hyr jag ut mig själv. Mitt jobb är att vara där mina kunder vill att jag ska vara och att inte göra något speciellt.”

Han tar däremot inte emot några uppdrag som innebär något särskilt arbete. Erbjudanden av sexuell karaktär går bort. Äta och dricka går bra, samt grundläggande feedback.

Tackat nej till att bära kylskåp

Han har också tagit uppdrag av den mer lättsamma typen, som att gunga gungbräda i en park med en person och vinkat genom ett tågfönster mot en helt främmande man som ville ha ett farväl. Däremot har han tackat nej till att flytta ett kylskåp och åka till Kambodja.

ANNONS
ANNONS

Sällskapsverksamheten är nu Morimotos enda inkomstkälla, med vilken han försörjer sin fru och sitt barn. Enligt Reuters avböjde han att avslöja hur mycket han tjänar på verksamheten.

”Folk tenderar att tro att mitt ’att göra ingenting’ är värdefullt eftersom det är användbart (för andra) … Men det går bra att verkligen inte göra någonting. Människor behöver inte vara användbara på något specifikt sätt”, säger Shoji Morimoto till Reuters.

Läs även: Trots Fukushima – Japan satsar mer på kärnkraft [Dagens PS]