Olika kosttillskott med vitaminer och mineraler lär inte skydda dig mot vare sig cancer, hjärtsjukdomar eller annat som du kan dö av.

ANNONS

Den amerikanska volontärpanelen med nationella experter på sjukdomar, sjukdomsförebyggande och evidensbaserad medicin, US Preventive Services Task Force, lämnar rekommendationer för prevention och behandling och har nu uppdaterat sina rekommendationer för kosttillskott med vitaminer och mineralet det rapporterar CNN.

Expertpanelens uppdaterade rekommendationer har publicerats i den medicinska tidskriften JAMA. Sedan panelen senast kom med rekommendationer har experterna granskat 84 studier som testat vitaminer på nästan 700 000 människor.

Friska vuxna behöver inga kosttillskott

Experternas slutsats är dock densamma som den var år 2014. För en frisk och icke gravid vuxen person är bevisen för att kosttillskott med vitamin A, B3, B6, C, E, D, kalcium, betakaroten eller selen ger några fördelar som förlänger livet otillräckliga.

Experterna menar dock att det finns tillräckliga bevis för att rekommendera människor att inte ta kosttillskott med betakaroten, som i kroppen omvandlas till vitamin A, på grund av en möjlig ökad risk för ökad dödlighet i kardiovaskulär sjukdom eller lungcancer.

De menar även att människor inte heller ska ta vitamin E eftersom det troligen inte minskar dödligheten i hjärt- kärlsjukdom eller cancer.

Balanserad kost och fysisk aktivitet

”Livsstilsrådgivning för att förebygga kroniska sjukdomar hos patienter bör fortsätta att fokusera på evidensbaserade tillvägagångssätt, inklusive balanserad kost som innehåller mycket frukt och grönsaker och fysisk aktivitet”, skriver några läkare i en ledare i JAMA.

Enligt flera studier kan exempelvis en medelhavsdiet, som fokuserar på en växtbaserad kost, tillsammans med fysisk aktivitet och socialt engagemang minska risken för högt kolesterol, depression, demens, minnesförlust och bröstcancer, det skriver CNN.

Medelhavskost har även, enligt CNN, kopplats till starkare benstomme, viktnedgång, friskare hjärta och längre liv.

ANNONS
ANNONS

I ledaren i Jama skriver läkarna att människor i stället för att fokusera pengar, tid och uppmärksamhet på kosttillskott, hellre borde satsa på aktiviteter med lägre risk och högre nytta, som att följa en hälsosam diet, träna, hålla en hälsosam vikt och undvika rökning.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Drick kaffe och lev längre [Dagens PS]