Dagens PS

Då ska du träna för att förbränna mest fett

träna
Det viktigaste är att träna för att må bra psykiskt och fysiskt (Foto: Pexels).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 22 sep. 2023Publicerad: 22 sep. 2023

Om du tränar för att gå ner i vikt bör du se över vilken tid på dygnet du är på gymmet – det gör stor skillnad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det viktigaste är att träna för att må bra och för att öka den fysiska och mentala hälsan.

Vissa tränar dock för att gå ner i vikt och för att öka fettförbränningen. Om det är ditt mål bör du se över vilken tid på dygnet som du går till gymmet eller tar en joggingtur – det kan göra stor skillnad.

Enligt en studie från USA, som publicerades i tidningen Obesity kan du maximera effekterna av din träning genom att träna tidigt på dagen.

Även andra studier har kunnat påvisa liknande resultat, skriver CNN, men nu har forskare undersökt vilken inverkan träning vid specifika klockslag kan ha.

Då är det bäst att träna

När studien inleddes fick de 5285 deltagarna mäta sitt BMI och midjemått, därefter fick de bära ett aktivitetsmätare under 10 timmar per dygn, i fyra till sju dagar.

Mätaren registrerade när på dygnet deltagarna var fysiskt aktiva. Forskarna kunde sedan konstatera att de som tränade på morgonen mellan klockan 7.00 och 9.00 hade ett lägre BMI och mindre midjemått än de som tränade på eftermiddagen eller kvällen.

Resultatet var detsamma oavsett kön eller utbildningsnivå, och oavsett hur personernas alkohol- och tobaksvanor såg ut.

Dessutom visade studien att de som tränade på morgonen hade en högre fettförbrännning, trots att de satt stilla på jobbet resten av dagen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Varför är det så?

Forskarna har olika teorier om vad det kan bero på.

Det kan ha att göra med personernas livsstil, att de har mer regelbundna scheman och arbetstider.

Baserat på tidigare studier tenderar personer som tränar på morgonen att ha ett lägre kaloriintag under dagen och en högre ämnesomsättning än de som tränar senare.

Troligen har dessa personer inte hunnit äta frukost, och då tar kroppen av de lagrade fettreserverna, som förbränns under träningen. Det kan betyda att morgonmänniskors kroppar är bättre rustade för att förbränna fett under hela dagen.

Behövs fler studier

Forskningsresultatet är inte helt komplett. Deltagarnas BMI och midjemått mättes endast när studien inleddes, inte efter att den avslutats. Därför kan forskare inte bevisa att träningen gav någon effekt.

Målet är att fortsätta med liknande studier, för att försöka förstå sambandet mellan träning på morgonen och ökad fettförbränning.

Läs även: Träning räcker inte – du måste sova också

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS