Dagens PS

Åtta myter kring träning, kost och sömn

Träning
Hur mycket påverkas du av råd som rör träning, kost och sömn på sociala medier? (Bild: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 10 aug. 2022Publicerad: 10 aug. 2022

Mycket kan sägas om vår hälsa, men vad händer när trender kring kost, träning och sömn inte håller för vetenskaplig granskning? Här sticker vi med CNN:s hjälp hål på åtta myter som inte riktigt håller måttet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

1. En populär diet måste vara en bara diet

Du ser dem överallt, dieter av slaget som lovar guld och gröna skogar på minsta möjliga tid. Att gå ner i vikt snabbt genom att begränsa sitt näringsintag med modedieter som keto kan verka lockande, men viktigt att förstå är att du då går miste om viktiga näringsämnen.

Av det skälet tenderar restriktiva dieter att misslyckas, enligt US Centers for Disease Control and Prevention. I sämsta fall kan de även ge motsatt effekt och öka din vikt. Jojo-bantning har även kopplats till faktorer som högre kroppsfett, blodtryck och kolesterol som alla kan öka riskerna för kranskärlssjukdom.

Att istället äta en varierad kost, hålla koll på ditt sockerintag och röra på dig regelbundet kan addera år till ditt liv. Särskilt om målet är att långsiktigt förändra din hälsa.

Myter

En diet som låter för bra för att vara sann är oftast det. (Bild: Pixabay)

ANNONS

Senaste nytt

2. Det är ingen fara att sova med mobiltelefonen

Visst kan det vara frestande att slänga en sista titt på sociala medier vid läggdags, men faktum är att överdrivet mobilanvändande kan vara skadligt för din hälsa.

Forskning visar att nattlig överanvändning av smartphones kan leda till allvarliga sömnproblem. Framförallt kan det spilla över på ditt humör dagtid om du inte sovit tillräckligt.

ANNONS

Varje gång du använder din telefon exponeras dina ögon för blått ljus. Det påverkar produktionen av hormonet melatonin som i  normala fall hjälper dig att somna.

För att få den sömn du behöver rekommenderar experter därför att du stänger av mobilen en timme före sänggåendet.

3. Sociala medier peppar mig till träning

En vanlig föreställning bland unga människor är att de videos som florerar på sociala plattformar som TikTok eller Facebook kommer att hjälpa dem att bli en bättre version av sig själva.

Så förhåller det sig dessvärre inte. Tvärtom kan influenser av det slaget frammana en skev självbild och i sämsta fall leda till kroppsdysfori och ätstörningar. Beteenden som experter erfar kan ha ökat under pandemin som ett resultat av ofrivillig isolering.

Det säger Nina Taylor, utbildningsansvarig på National Alliance for Eating Disorders som menar att stört ätande “ofta är en hanteringsmekanism”.

Av det skälet råder hon unga personer att äta intuitivt och lyssna till kroppens signaler.

4. Att snooza varje morgon ger mig mer sömn

ANNONS

Strax innan du vaknar varje morgon befinner sig din kropp i slutet av en drömcykel. Att i det läget trycka på snooze och falla tillbaka i sömn gör enligt experter att du går in i en ny cykel.

När larmet sedan ringer igen några minuter senare och drömcykeln bryts är det högst sannolikt att du vaknar upp på dåligt humör. Prova därför att placera din väckarklocka i andra sidan av sovrummet. Då måste du gå upp för att stänga av det och kommer att vakna, skriver CNN.

5. Situps kommer framgångsrikt reducera mitt bukfett

Regelbunden träning förbränner fett över hela kroppen och inte bara den kroppsdel ​​du fokuserar på. Det betyder att upprepad styrkeövning på ett specifikt område kan öka styrkan i den muskeln, men inte reducera fett. Det säger Dr Angela Smith, tidigare ansvarig för American College of Sports Medicine.

Om målet är att förbränna fett är det bästa du kan göra istället att satsa på konditionsträning och cardio. Tänka också på att bygga upp en varierad träningsrutin som innefattar både låg- och högintensiv träning.

6. Att ligga klarvaken i sängen botar sömnbrist

Sömnbrist är enerverande. Att ligga kvar i sängen mer än tjugo minuter när du inte kan somna är dock ingen lösning. Tvärtom vänjer det din hjärna vid att associera sömnbrist med sängliggande, vilket enligt sömnforskare kan leda till kronisk sömnlöshet.

Att istället stiga upp och utföra något tråkigt, som till exempel vika tvätt, är desto mer effektivt och sövande. Tänk även på att dämpa belysningen och stänga av både mobil, surfplatta och dator.

ANNONS
Träning

Hur snabbt du än springer kommer du aldrig kunna förändra din kroppstyp. (Bild: Pixabay)

7. Jag kan förändra min kroppstyp med regelbunden träning

Att regelbunden träning och/eller bantning hela kan förändra din kroppstyp i grunden är en återkommande myt. Särskilt bland yngre personer som tror sig kunna påverka faktorer som kroppsbyggnad eller benstomme genom att träna mer och äta mindre.

Sanningen är det inte fungerar, eftersom alla kroppar är olika. Det gör att de kan se olika ut, men ändå betraktas som fullt normala och friska.

8. Träningspreparat är verkligen effektiva

Det kommer alltid att finnas en uppsjö av mirakelmediciner och träningsrelaterade preparat på marknaden. När allt kommer till kritan är det ändå bara genetik som är nyckeln till hur träning kan påverka din kropp, enligt Dr Angela Smith.

Drömmer du om att bli elitgymnast eller kroppsbyggare är det således arv och anlag som styr, snarare än piller du knaprar.

Att gå ner eller gå upp i vikt för att uppnå en ideal kroppsbild är av det skälet inte realistiskt, på samma sätt som det vore orimligt att försöka bli längre eller kortare, säger Smith till CNN.

ANNONS

Läs även: Bara två minuters promenad kan sänka ditt blodsocker

Läs även: Vissa människor behöver mycket mindre sömn än andra

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS