Dagens PS

Tips till dig som ska pruta på bolån

Pruta på bolån
I den här artikeln har vi samlat tips till dig som ska pruta på bolånet. (Foto: Robert Eklund/Unsplash)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 20 nov. 2023Publicerad: 20 nov. 2023

Är det dags att förhandla om och pruta på bolånet? Det här är det mest effektiva sättet att förhandla ner sin ränta. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns flera sätt att förhandla sin boränta på och det finns tusenlappar att spara. Vi har samlat tips på vad du ska tänka på innan det är dags för möte med banken. 

ANNONS

Förhandla ofta 

Boupplysningen skriver att förhandla med banken handlar i hög grad om att framhäva varför just du är en värdefull kund. Du ska aldrig acceptera en dålig ränta. Upplever du att din ränta är sämre än andras – förhandla. Det är helt normalt att nyttja bankens tjänster fullt ut, det ger dig värde för det banken tjänar på dig. 

Mest effektiva sättet att pruta på bolånet

Beställ amorteringsunderlag

En undersökning Demoskop från början av 2023 visade att det mest effektiva sättet att förhandla ner sin boränta är att beställa ett amorteringsunderlag, skriver Svd Näringsliv

Amorteringsunderlaget visar villkoren för ett befintligt lån och endast genom att beställa det kommer förmodligen få din bank att tro att du är på väg att byta bank, skriver Boupplysningen. Då sitter du i en bra förhandlingsposition för ingen bank vill bli av med en kund och kommer mer stor sannolikhet bli erbjuden lägre ränta. 

Besök minst tre olika banker 

Banken vill inte gå miste om tillfällen att tjäna pengar. Byter du bank tappar de en liten marknadsandel. Du bör besöka minst tre olika banken när du ska ansöka om bolån. Berätta för bankerna att du pratar med andra banker, då vet de att det finns risk att du väljer en annan bank framför dem. 

Banken vill ha kunder under en längre tid

Ju yngre du är desto viktigare blir den här punkten när du ska pruta på bolån. Banken vill ha kunder under en längre tid och de tjänar mer pengar på dig ju tidigare du blir kund hos banken. Du kan vara värd flera miljoner i intäkter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Pruta på bolån – faktorer som påverkar

Banken vill ha trygghet 

Det är viktigt för banken med en trygg kund som alltid kan betala för sig. Alla pengar banken lånar ut är en potentiell risk och ju mer de lånar ut desto högre risk tar de. Banken kompenserar detta med att ta ut ränta. Ditt lån blir billigare ju mindre risk banken behöver ta. 

Var inte blyg med att berätta att du har goda framtidsutsikter och att din tillvaro är ordnad. Visa för banken att du har en stabil ekonomi och att bostaden du vill köpa är en säker investering. Risken att du inte kan betala är mindre om du har ett välbetalt jobb, få skulder och en ordnad ekonomi. 

Faktorer som påverkar din kreditrisk: 

  • Hur hög belåningsgrad du har på bostaden.
  • Om du tänker amortera på bolånet.
  • Var du köper bostad.
  • Hur stabil och hög din inkomst är.
  • Hur din eventuella partners ekonomi ser ut. 
  • Om du har många olika lån exempelvis smslån, privatlån etc. 
  • Betalningsanmärkningar
  • Hur bra koll du har på din ekonomi. 

Källa: Boupplysningen

ANNONS

Läs mer: Jämför och hitta den bästa hemförsäkringen

ANNONS
ANNONS
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS