Dagens PS

Vissa människor behöver mycket mindre sömn än andra

Enligt studier behöver vissa människor mycket mindre sömn en genomsnittet och det sitter i generna, forskare hoppas nu på att dessa gener ska kunna användas för att bota sjukdomar.
Enligt studier behöver vissa människor mycket mindre sömn en genomsnittet och det sitter i generna, forskare hoppas nu på att dessa gener ska kunna användas för att bota sjukdomar. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 juli 2022Publicerad: 14 juli 2022

Vetenskapliga rön visar att en del människor är genetiskt betingade att behöva sova mycket mindre än de sju till åtta timmar som vanligtvis rekommenderas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Studier har visat att personer som behöver mindre sömn än genomsnittet har en benägenhet att vara både friskare och ha bättre motståndskraft än en genomsnittsperson. Dessa människor kan ge svar om sömnens effektivitet och därmed hjälpa till att förebygga hjärnsjukdomar som Alzheimers, det rapporterar BBC.

Enligt vetenskapliga rön stämmer det inte att vi behöver åtta timmars sömn varje natt. Forskaren och läkaren, Louis Ptáček, menar att det här är ett missförstånd, att det är som att säga att alla är lika långa och att det är ett problem att inte ha samma längd som alla andra.

Naturliga kortsovare

För att bli utvilade och fungera på en hög nivå behöver inte alla människor samma mängd sömn. Det handlar inte om beteende eller om ett val, det sitter i våra gener. En del människor har gener som gör att de är vad vi kallar elitsovare eller naturliga kortsovare.

Naturliga kortsovare behöver bara fyra till sex timmars sömn per natt. Dessa människor blir utvilade på mycket mindre sömn och kan prestera lika väl som personer som behöver sova sju till åtta timmar.

ANNONS

Senaste nytt

Upptäckte att en del behövde mindre sömn

I dagens samhälle är det här verkligen en tillgång, men de kan kanske också bära på nyckeln till kunskap om sömnens effektivitet. Louis Ptáček och hans team har under de senaste 25 åren analyserat sovmönstren i mer än 100 familjer.

Han berättar att de i början av arbetet fokuserade på att försöka komma på vad deras diagnostiska kriterium för att säga att någon är en person har en avancerad sovfas skulle vara. En person med avancerad sovfas är en person som lägger sig tidigt och går upp tidigt.

ANNONS

“Vi noterade en del personer som var extrema morgonmänniskor stannade uppe för sent för att passa in i vårt kriterium. Det blev tydligt för oss att att det fanns familjer som var morgontidiga, ja, men att de även var nattugglor, det var då vi fick idén att de här familjerna kanske har någonting annorlunda och att det är naturlig kortsömn”, säger Louis Ptáček till BBC.

Bara en promille är kortsovare

Hittills har fyra gener som är relaterade till naturlig kortsömn identifierats, men det är troligt att det finns fler. De här generna är ganska ovanliga och det är en utmaning. Louis Ptáček uppskattar att endast en av ettusen personer är en naturlig kortsovare.

Han berättar att han och hans team har starka indikationer på att dessa människor är friskare än genomsnittet.

“Vi har mätt och använt frågeformulär och mätt folks motståndskraft, och naturliga kortsovare hamnar mycket högre upp på skalor över motståndskraft än dem som inte är kortsovare. De här människorna sover så mycket mindre och mår fortfarande bra så de sover kanske mer effektivt,” säger Louis Ptáček till BBC.

Kan kanske behandla sjukdomar

Frågan är sedan vad det innebär, säger han. Kanske är vi på väg att närma oss svaret på den frågan. I en ny studie fick möss med Alzheimers sjukdom gener för naturlig kortsömn och de blev mer motståndskraftiga.

“Det här är väldigt spännande för det antyder att vi kanske kan rikta in oss på den biologin för behandling, inte bara för neurodegenerativa sjukdomar, utan psykiska sjukdomar, diabetes, fetma, många, cancerformer”, säger Louis Ptáček till BBC.

ANNONS

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS