Golf-sommar hotad? Kommunal varslar om strejk

Uppdaterad: 09 juni 2023Publicerad: 09 juni 2023
Golf-sommar hotad? Kommunal varslar om strejk
Sommarens golf kan vara hotad efter att Kommunal varslar om strejk. Bild: Pixabay

Golf-planerna i sommar kan vara i fara. Kommunal varslar om strejk från 20 juni efter att förhandlingarna med arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare strandat.

ANNONS
ANNONS

Nu är det fara å färde för golf-sommaren.

Kommunal varslar på fredagen om konflikt för anställda inom avtalsområdena Golfbanor och Trädgårdsodling enligt information på fackföreningens hemsida.

Strejk och sympatiåtgärder

Förhandlingarna mellan Kommunal och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare har strandat, och därför går nu fackförbundet ut med konfliktvarsel.

Enligt Kommunal varslar man också om sympatiåtgärder på avtalsområdet Trädgårdsanläggning.

ANNONS
ANNONS

Inga nyanställningar

Om inte fackförbundet och arbetsgivarorganisationen kommer överens innan klockan 14.00 den 20 juni blir det alltså strejk.

Strejken berör vissa arbetstagare på utvalda arbetsplatser, och dessa arbetsplatser beläggs också med nyanställnings- och inhyrningsblockad.

“Tvingar fram ett varsel”

Det blir också övertids- och mertidblockad på de utvalda arbetsplatserna.

“Det här är andra gången på kort tid som Gröna arbetsgivare tvingar fram ett varsel”, säger Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård enligt ett pressmeddelande.

“Båda gångerna handlar det om märket och att Gröna arbetsgivare vägrar höja avtalens lägstlöner enligt det märke som gäller på svensk arbetsmarknad”, fortsätter hon. “Det är vårdslöst och helt oacceptabelt.”

ANNONS

Golf-banor drabbas

Enligt Kommunal arbetar cirka 6 500 anställda på de berörda avtalsområdena. Det handlar om golfbanearbetare, fordonsförare och trädgårdsarbetare.

Varslet, som gäller hela Sverige, kan komma att utökas.

Läs även: Chocken i golfvärlden: PGA och LIV går ihop 

Läs även: Årets sommarpratare 2023 – hela listan 

ANNONS
ANNONS