Chocken i golfvärlden – PGA och LIV går ihop

Uppdaterad: 07 juni 2023Publicerad: 07 juni 2023
golfvärlden
Svenske stjärngolfaren Henrik Stenson skrev på för LIV-touren. (Foto: TT)

PGA-touren går ihop med rivalerna i Saudiarabien-sponsrade LIV – en oväntad affär som ska läka den stora sprickan i golfvärlden och dra in rejält med pengar på köpet.

ANNONS
ANNONS

Golfvärlden har varit i kris sedan i mars 2022, då LIV Golf startades med stöd från Saudiarabiens statliga investeringsfond som kontrolleras av landets kronprins och de facto-härskare Mohammed bin Salman. 

Flera storstjärnor som bland andra Dustin Johnson, Phil Mickelson och svenske Henrik Stenson lämnade PGA-touren för att i stället spela för LIV. PGA-touren och Europatouren DP World Tour blev rosenrasande och svarade med att portförbjuda alla som spelade för LIV.

Sedan dess har sprickan delat golfvärlden. Fram tills nu.

Under tisdagen signerade parterna ett avtal som ska kombinera PGA:s och LIV:s kommersiella verksamheter i ett nytt företag, som ännu inte fått något namn. Avtalet innebär också att de många rättsprocesserna mellan de rivaliserande tourerna i golfvärlden avslutas, och de LIV-spelare som portats från PGA får möjlighet att åter ansöka om medlemskap i PGA-touren efter att säsongen 2023 avslutats.

“Efter två år av störningar och distraktioner är detta en historisk dag för spelet som vi alla känner och älskar”, säger Jay Monahan, PGA-tourens kommissionär.

Ilska mot golfvärlden bland terror-anhöriga

Beskedet möttes med chock och ilska, skriver CNBC. Det har varit stora protester mot LIV-touren, särskilt från anhöriga till personer som gick bort vid terrorattackerna den 11 september 2001 där 15 av de 19 terroristerna var från Saudiarabien. “PGA Tour-ledare borde skämmas för sitt hyckleri och girighet.

Hela vår 9/11-gemenskap har blivit förrådd av kommissionär Monahan och PGA eftersom det verkar som att deras oro för våra nära och kära bara var en fönsterputsning i deras jakt på pengar – det var aldrig för att hedra det stora golfspelet”, säger 9/11 Families United ordförande Terry Strada.

ANNONS
ANNONS

“Måste ha bott under en sten”

PGA-tourens Jay Monahan medger att han kommer att bli kallad för hycklare på grund av avtalet, och han accepterar kritiken som kommer.

“Jag tror att du måste ha bott under en sten för att inte veta att det har betydande konsekvenser,” säger han.

Läs även: Tiger Woods tackade nej till sju miljarder från LIV-touren  

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS