Dagens PS

Fredagskrönikan: Djävulen säljer knark – men vi jagar vinbönder och gårdsförsäljning

Krönika Vinbönder
På Åland går det utmärkt att sälja vin utan att samhället kollapsar.
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 23 maj 2025Publicerad: 23 maj 2025

Dagens PS Perfect Weekends krönikör Viggo Cavling tycker att Sveriges vinbönder borde få medalj – inte fler regler. Gårdsförsäljningen är ett steg i rätt riktning, men byråkratin luktar mer 50-tal än frihetsreform.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu är det bara några dagar kvar tills den största frihetsreformen i Sverige sjösätts. Åtminstone om man ska tro Tidöregeringen. Det handlar inte om att vi själva får placera majoriteten av våra pensionspengar i vilka fonder vi vill. Och nej, det är inte fri hastighet på våra motorvägar som väntar nästa månad. Jag tänker förstås på gårdsförsäljningen som startar den första juni.

Läs även: Sofia Yohannes tar ett nytt grepp på dödligt våld i SVT:s nya serie

Turism – Sveriges mest underskattade framtidsbransch

I Sverige kallas denna del av näringslivet för besöksnäringen och den utgör 2,6 procent av BNP. I världen är denna siffra 10 procent och på väg upp. Ungefär lika många arbetar i sektorn turism globalt. I länder runt Medelhavet är siffran betydligt högre och många länder har en turistminister för att värna landets viktigaste näring och locka besökare. I många länder är turismen det som lyfter befolkningen ur fattigdom.

ANNONS

Senaste nytt

Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Politikernas favorit: batterier framför gårdsförsäljning

I Sverige har vi en annan verklighet, trots att turismen är den bästa sektorn i landet när det kommer till att sätta människor från fjärran länder utan gymnasieutbildning i arbete. Här är det Volvo, gruvor och IT-bolag som får politikerna att lova guld och gröna skogar till företagsledarna. Jag höll på att skriva gröna bilbatterier, men just det – den tillväxtmotorn har precis stannat.

Gårdsförsäljning = 45 minuter föreläsning för en flaska vin

Tillbaka till gårdsförsäljningen. Reglerna för att få sälja öl, vin och ja, till och med sprit, är rigorösa. För att få köpa måste man lyssna på ett föredrag om produkten och dess förträfflighet – och ja, även dess farlighet – i minst 45 minuter. Detta måste göras av en människa. En film eller ljudslinga är inte godkänd. När detta är klart kan man få handla 0,45 liter starkvin och sprit. Dessa mängder gäller per person och per dag. Kommer du tillbaka nästa dag och vill ha mer är det samma visa som förra gången: 45 minuters predikan innan köp. Du måste förstås ha licens för att bedriva gårdsförsäljning, och säljer du till en minderårig eller berusad så är det hej då med tillståndet. Dessa regler är som om 50-talet har kommit tillbaka. Alkohol är ett rött skynke för våra politiker. De (Kd) skyller på EU, men de är livrädda för friheten i att människor själva kan styra sina inköp av djävulens drycker.

Vinbönder Sverige VIggo Cavling
Djävulen gömmer sig inte i flaskan – han står bakom skolskjutningen, anser Viggo Cavling. Illustration: Canva
ANNONS

Djävulen är redan här – och han säljer inte vin

Men jag kan meddela att djävulen redan är här. Han beväpnar barn med automatvapen som skjuter ihjäl andra barn. Han har koll på varenda grund- och gymnasieskola i landet och har satt dit säljare av hasch och andra droger på varenda skolgård. Djävulen driver HVB-hem, och det är en plantskola för unga mördare. Detta är verkligheten i landet som tycker att man ska lyssna på ett föredrag i 45 minuter för att köpa lite egentillverkad öl. Våra lagar kopplade till försäljning och servering av alkohol är det sista tecknet på att den svenska välfärdsstaten inte har kollapsat fullständigt.

Läs även: Sveriges rikaste tar sin hemliga klubb Brilliant Minds utomlands

Åland gick inte under – Sverige klarar sig nog också

Hur kommer det att gå när detta kaos hotar om en knapp vecka? Jo, jag har varit på Åland och studerat – och tänk, de tusentals öarna ligger kvar och funkar fint trots att man numera kan köpa ett flak öl direkt av tillverkaren. Jag körde runt i Nordens Monaco för något år sedan och letade efter ett berusat trasproletariat i vägrenen, men såg inte ett enda fyllo. Jag pratade även med en av de öltillverkande ålänningarna, och hon sa att det inte var några problem. Hon var mest irriterad över att kunderna ville ha sin öl i en flaska och inte bara i en burk, eftersom det senare är mycket bättre för miljön.

Vinmakare vid polcirkeln – för kärleken, inte för kassaflödet. Illustration: Canva

Vinbönderna gör det omöjliga – i motvind och snålblåst

Finns det då hopp för gårdsförsäljningen i Sverige? Jag menar, tänk på lönekostnaden. Varje köp innebär minst 45 minuter i arbetstid för vinbönderna – hur ska något så idiotiskt någonsin bli lönsamt? Som tur är har vi att göra med entreprenörer som drivs av kärleken till landskapet och jordbruket. De drivs av en passion för att göra det omöjliga möjligt, och för att de älskar vin och människor. Hade de varit intresserade av pengar och stora vinster skulle de aldrig hålla på med att tillverka vin i ett kallt och blåsigt land vid polcirkelns rand.

De kommer att klara detta på samma sätt som de efter många års kamp har fått fram några flaskor vin som faktiskt kan mäta sig med de bästa i världen. Jag älskar dessa människor – och jag kommer att sitta där och lyssna, för att få uppleva Tidöregeringens största frihetsreform och åka med några sant dyrbara droppar.

ANNONS

Ge vinmakarna en medalj – och jaga den riktiga fienden i stället

Och ja, i den bästa av världar så går allt bra, och då kan alkoholbyråkraterna på landets kommuner och länsstyrelser intressera sig för den riktiga djävulen och se till att han slutar förstöra vårt land. Vinbönderna, hembrännarna och ölbryggarna däremot borde adlas. Eller åtminstone få en medalj av kungen.

Läs mer texter av Viggo Cavling här.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS