Nästa månad säljer auktionshuset Christie´s en av världens största diamanter. Med den så kallade Röda Korset-diamanten hoppas man inbringa så mycket som 10,7 miljoner dollar och dela med sig av intäkterna till Röda Korset, skriver Forbes.

ANNONS

Röda Korset-diamanten är kuddformad diamant på 205 karat med en unik design som bildar ett majestätiskt kors. Den dyrbara stenen tros ha brutits i Sydafrika 1901 och ska ursprungligen ha vägt närmare 375 karat, enligt Christie’ s.

Symbol för Röda Korset

Genom årens lopp har Röda Korset-diamanten ägts av såväl den brittiska antikhandlaren S.J. Phillips som en europeisk kungafamilj. Sitt namn fick den dyrbara stenen under en auktion 1918 då just Christie’ s sålde den till förmån för Röda Korset i Storbritannien och Order of St John, där det röda korset används som symbol.

Av det skälet har diamanten förknippats med den humanitära organisationen i mer än hundra år. När diamanten åter läggs ut på auktion är förhoppningen enligt Christie’ s att den ska inbringa minst 10, 7 miljoner dollar. Framförallt ska delar av intäkterna gå till Röda Korset, skriver Forbes.

En donation som sker i en tid då Röda Korsets team har evakuerat närmare 58 000 människor från striderna i Ukraina och delat ut 1 000 ton nödhjälp i form av mat, sängkläder, tält och vatten, skriver Forbes.

Ökad efterfrågan

Efter att ha fallit under 2020 under pandemin fortsätter diamantpriserna nu att återhämta sig. I takt med att efterfrågan ökat har ett antal stora diamanter lagts ut till försäljning på senare tid. Däribland en diamant på 555,55 karat som såldes för 4,3 miljoner dollar i februari i år.

ANNONS
ANNONS

Den som vill följa Röda Korset-diamantens fortsatta resa får hålla ögonen öppna den 11 maj då stenen auktioneras ut av Christie’ s i Genève. Då tillsammans med ”The Rock”, den största vita diamant som någonsin auktionerats ut, skriver Forbes.

Läs även: Tiffany´s lockar till förlovning med världsberömd blå ask [Dagens PS]