”En perfekt storm – den okända historien om Allra-skandalen” är en podcast-dokumentär i sex delar om hur en grupp sammansvurna så kallade finansrebeller konspirerar mot ett privat bolag verksamt i premiepensionssystemet.

ANNONS

Det är samtidigt en historia hur långt nyckelpersoner i samhällets toppskikt är beredda att gå för att statuera exempel i syfte att rädda ansiktet på landets politiska ledning.

”En perfekt storm” bygger på nytt unikt material som avslöjar hittills okända omständigheter i det som kallats det största ekobrottmålet i modern tid.

Utan att ta ställning i skuldfrågan skildras det hittills okända spelet bakom kulisserna som leder till att Alexander Ernstberger och hans kompanjoner döms till långa fängelsestraff.

Dramat börjar med att två statligt anställda tjänstemän på Pensionsmyndigheten och Finansinspektionen tillsammans lägger upp en raffinerad plan för att tvinga bort Allra från premiepensionssystemet.

Paniken sprider sig

På vägen ansluter sig allt fler inom media och drevet som skapas får regeringen att drabbas av panik. Något måste göras för att stoppa Allra, och det snabbt.

ANNONS
ANNONS

De så kallade ”finansrebellerna” infiltrerar Sveriges Television och Sveriges Radio och myten om den lurade Allra-kunden får allt starkare fäste i det offentliga samtalet.

Allra friades – vad blir nästa steg?

Samtidigt spelar åklagaren på Ekobrottsmyndigheten under täcket med finansrebellernas ledare. När Allra-männen frias i tingsrätten sätts nästa plan i verket för att få dem dömda i Svea Hovrätt.

Avsnitt 1 – Ett solklart fall?
Fondbolaget Allra är på väg mot börsnotering när bolaget sparkas ut från premiepensionssystemet och grundaren Alexander Ernstberger grips och åtalas för grov ekonomisk brottslighet Kort sagt: hamnar i djupaste vanära.

Men till allas förvåning frias han på samtliga punkter i tingsrätten. ”Staten har misslyckats”, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi som lovar att staten inte ska misslyckas ännu en gång.

ANNONS
ANNONS

Men spelet är inte över. Ernstberger har utmanat starka krafter som till varje pris ville se honom och bolaget falla.

Läs mer: Ny dokumentär: Allra sänktes av konspiration [Dagens PS]

Fler avsnitt:

Avsnitt 2: Finansrebellerna
Avsnitt 3: Sammansvärjningen (Bakom betalvägg)
Avsnitt 4: Inkvisitorn (Bakom betalvägg)
Avsnitt 5: Staten är evig och långsint (Bakom betalvägg)
Avsnitt 6: Den hemliga källan (Bakom betalvägg)