Låg en konspiration bakom pensionsbolaget Allras fall? Det påstår de grävande journalisterna Thomas Sjöberg och Anders Nyström som är aktuella med den nya dokumentären ”En perfekt storm – den okända historien om Allra-skandalen”.

ANNONS

”Det är förjävligt, det är helt oacceptabelt att våra pensionspengar riskeras på detta sätt, det har uppenbarligen varit alldeles för många fonder och alldeles för lite kontroll”, sa den dåvarande finansministern Magdalena Andersson (S) till SVT i mars 2017 när hon fick frågor om pensionsbolaget Allra.

Bolaget med 130 000 sparare och ett sparkapital på 19 miljarder kronor hade då just polisanmälts av pensionsmyndigheten och blivit utkastade från den statliga premiepensionens fondtorg.

Ministern: ”Svek mot medborgarna”

Ett halvår senare grips Allras vd Alexander Ernstberger. Han åtalas tillsammans med flera medarbetare för grov ekonomisk brottslighet i vad som ska komma att kallas för det största ekobrottsmålet i modern tid. Efter att de frias i tingsrätten 2020 haglar kritiken mot både rättssystemet och pensionssystemet.

”Det är ett svek mot medborgarna att det här har tillåtits att hända. Vi skulle inte haft det här systemet från början och sådana här bolag skulle inte ha varit inne i systemet från början”, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till Svenska Dagbladet i januari 2020.

Domen överklagas. I juli 2021 fälls männen i Svea hovrätt, där rätten i sin dom konstaterar att de warrantaffärer 2012 som Allra-männen åtalats för var del av en brottsplan. Allras vd Alexander Ernstberger döms till sex års fängelse för bland annat mutbrott och trolöshet mot huvudman. Två av de andra männen döms till fem års fängelse, och en fjärde man döms till fyra års fängelse.

En ny dokumentär i podcastformat, ”En perfekt storm – den okända historien om Allra-skandalen”, kommer med häpnadsväckande avslöjanden om fallet som skakade Sverige och gjorde ministrarna så förbannade. De undersökande journalisterna Thomas Sjöberg och Anders Nyström går igenom Allra-fallet i sex avsnitt i sin podcastserie Under Ytan.

ANNONS
ANNONS

”Vi tar inte ställning i skuldfrågan. De kan vara superskyldiga, eller jätteoskyldiga. Vi skildrar spelet bakom de krafter som de utmanar, kan man säga. För det var starka krafter”, säger Anders Nyström.

”Konspiration mot Allra”

De båda säger sig ha gott om bevis för att dramat börjar med att två statligt anställda tjänstemän på Pensionsmyndigheten respektive Finansinspektionen tillsammans lägger upp en raffinerad plan för att tvinga bort Allra från premiepensionssystemet.

”Det är en sammansvärjning. Det är jobbigt att ta det ordet i sin mun, men det är faktiskt en sammansvärjning mellan ett antal personer som har velat sparka ut Allra och andra privata aktörer från fondtorget”, säger Thomas Sjöberg.

”Sen växer den här konspirationen, eller sammansvärjningen, och fler ansluter sig.”

”Fäster sig hos landets politiska ledning”

De kallar sammansvärjningen för ”finansrebellerna” i dokumentären. Skriverier om bolaget och läckta uppgifter sätter igång ett mediedrev som blir starkare och starkare, förklarar Thomas.

”Rubriker om att Allra mjölkat sina kunder på hundratals miljoner fäster sig hos landets politiska ledning. De får ju panik, när fler och fler tidningar ansluter sig och rapporterar om Allra. När förundersökningen är inledd blir åklagaren en del av den här rörelsen och när de blir friade i tingsrätten måste någonting göras. Det är den historien vi berättar”, säger Thomas Sjöberg.

ANNONS
ANNONS

Det är ganska allvarliga anklagelser ni kommer med om en konspiration för att sätta dit Allra?

”Ja, det är det. Men det som de (”finansrebellerna”, reds anm.) har gjort är också synnerligen allvarligt. Den är väldigt väldokumenterad den här sammansvärjningen. De ska ”driva månglarna ur templet” som en av dem kallar Allra och de andra privata fondbolagen. Det är ett nästan shakespeareianskt drama”, säger Thomas.

”Sen kanske det hade blivit fällande dom ändå i hovrätten, det kan inte vi veta. Men vi ser ett tydligt mönster på hur man har jobbat från olika håll för att få dem fällda.”

Vad tror ni kommer att hända nu när ni släpper den här dokumentären?

”Vi hoppas att det blir en debatt”, säger Anders som lyfter medias roll och då särskilt Public Service (SVT och SR) som de menar blivit ”infiltrerade” av sammansvärjningen.

”Det är samma narrativ överallt, samma citat, samma utsagor”, säger han.

ANNONS
ANNONS

”Förhoppningen är att någon tar tag i det här. Vi gör vår del av jobbet och nu får andra ta över, för så här får det fan inte gå till”, fyller Thomas i. 

Allra-skandalen
Den avslöjande historien om det hittills okända spelet bakom kulisserna som leder till att Alexander Ernstberger och hans kompanjoner döms till långa fängelsstraff. ”En perfekt storm” bygger på ett unikt material som avslöjar hittills okända omständigheter i det som kallats det största ekobrottmålet i modern tid. (Foto: Current Affairs Productions)

 

Första avsnitten ute på torsdagen

De första avsnitten av podcasten ”En perfekt storm – den okända historien om Allra-skandalen” finns tillgängliga under torsdagen, med fler avsnitt som släpps framöver. För medlemmar i prenumerationstjänsten Under Ytan+ finns avsnitten tillgängliga direkt.

Läs mer: En Perfekt Storm – den okända historien om Allra-skandalen – Del 1/6 ”Ett solklart fall?” [Acast]

Läs även: ”Ernstberger felaktigt dömd” – vidare till Europadomstolen [Dagens PS]