Dagens PS

Coachen: Så vet du att du träffat rätt partner

partner
Har du hittat rätt partner? Den frågan ställer vi oss alla. (Foto: Pixabay)
Kajsa Söderberg
Kajsa Söderberg
Uppdaterad: 04 apr. 2023Publicerad: 05 apr. 2023

Människor är sociala varelser och de allra flesta väljer att leva i tvåsamhet. Jakten på rätt partner kan av det skälet börja redan i tonåren och för vissa av oss fortsätta livet ut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är mycket som har förändrats när det kommer till kärlek, relationer och giftermål under de senaste decennierna. Enligt par- och psykotereapeuten, Esther Perel, är en av de största skillnaderna, att vi numera är mer ängsliga och oftare ställer oss frågan om vi verkligen träffat rätt partner.

Orealistiska förväntningar

Som tillägg till det menar Perel att vi har orealistiska förväntningar på våra partners. Vi vill att de ska vara vår bästa vän, men också älskare, stöttepelare, coach och psykolog. Ja, listan kan göras lång.

Enligt Perel är det en av anledningarna till att allt fler känner sig olyckliga i sina relationer. Vi kräver mer från vara partners samtidigt som vi vill lägga ner mindre tid och kraft på kärlek och relationer. Esther Perel kallar det för “romantisk konsumism”.

Missa inte: Misofoni: Ljuden som krossar relationer

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Romantisk konsumism

Enligt Perel har teknologin påverkat våra relationer mycket. Tittar vi på dejtingappar har de gjort att vi känner att det finns oändligt med valmöjligheter. Det, tillsammans med, idén om att våra partners ska fylla så många “funktioner” i våra liv gör att vi ger oss själva usla förutsättningar för en lycklig relation.

“Vi har börjat se på relationer utifrån ett affärsperspektiv. Vi vill bara vara i en relation om vi ser att det ger oss något, alltså att vi får avkastning på vår investering. Eller med andra ord, relation”, säger Perel.

Kärlekshistoria eller livshistoria?

I intervjun med The Cut, funderar Esther Perel över det faktum att folk numera hela tiden ifrågasätter sina känslor för sin partner och ofta funderar över huruvida han eller hon är den rätta. Perel menar dessutom att det inte finns en själsfrände.

Däremot finns det flera personer som du kan känna en attraktion eller kärlek till. Perel väljer därför att dela in relationer i kärlekshistorier och livshistorier.

“Det finns väldigt många fler personer som du kan älska, än du kan leva med”.

ANNONS

Är han eller hon den rätte

Så vilka kärlekshistorier har potential att bli livshistorier, och hur vet du att du träffat rätt?

Perel säger att grunden till en livshistoria handlar om att du och din partner har samma värderingar och samma idé om vilket liv ni vill leva.

Ställ därför dig själv frågan, om det här är en person som du kan tänka mig leva med. Alltså: kan denna någon var personen att gå igenom livets alla upp- och nedgångar med?

Det betyder givetvis inte att ni kommer vara tillsammans för alltid. Men kan du tänka dig att gå igenom livets alla skeden med den här personen, kan det mycket väl vara livspartnern du väntat på.

Vill du läsa mer om kärlek och relationer ? Så här enkel tar du del av Dagens PS nyhetstjänst!

Missa inte: 5 giftiga fraser att undvika i din kärleksrelation

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS