Dagens PS

5 giftiga fraser att undvika i din kärleksrelation

Kärleksrelation
Människor är känsliga varelser. Här har vi listat 5 fraser som du bör undvika i din kärleksrelation. (Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 14 feb. 2023Publicerad: 14 feb. 2023

Kärleksrelationer är utmanande och det är lätt att häva ur sig saker i affekt som sätter djupa spår. Här listar vi 5 fraser av det mer giftiga slaget som långsiktigt riskerar att förstöra din relation. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Människor är lika komplexa som känsliga varelser. Mycket av det du säger till din partner kan misstolkas. Så även det du inte säger. Att tiga, eller låta din frustration sippra ut via sarkastiska kommentarer är således en vanlig fallgrop i de flesta kärleksrelationer.

Särskilt när de prövas, eftersom det lätt kan leda till att du säger något som sårar din partner djupt.

Förakt livsfarligt i en kärleksrelation

Det menar Dr Cortney S. Warren, psykolog och författare till “Letting Go of Your Ex”, som specialiserat sig på äktenskap, relationer och uppbrott. Enligt henne är förakt en ingrediens som snabbt förpestar en relation, eftersom det har en förmåga att angripa en annan persons karaktär, skriver CNBC.

Förakt föder även en slags respektlöshet som i sämsta fall genererar i att du förlöjligar eller avvisar din partner både fysiskt och verbalt. Hit hör till exempel att himla med ögonen när din partner pratat eller ett slutet kroppsspråk, enligt Dr Cortney S. Warren.

Här är 5 fraser som bör undvikas tillsammans med konstruktiva förslag som för dig och din partner närmare en lösning.

ANNONS

Senaste nytt

1. “Sluta fråga om jag är okej. Allt är bra.”

Ett passivt-aggressivt språk gör det svårt för dig att tala öppet med din partner. Det hindrar dig även från att lösa konflikter och surdegar eftersom ni båda blir låsta.

ANNONS

Om du istället säger som det är, det vill säga, att du faktiskt är upprörd, men inte redo att prata ut, är du ärlig mot både dig själv och din partner.

2. “Du förtjänar mig inte.”

Om du säger till din partner att hen inte förtjänar dig, indikerar det att ni båda har problem som behöver adresseras. Att trampa på din partners självkänsla kommer dock inte göra tricket.

En bättre väg att gå är att vara tydlig med att du av olika anledningar har svårt att se er som jämlikar, men arbetar på det.

3. “Du är patetisk.”

Det säger egentligen sig självt. Att tillskriva din partner ett negativt laddat attribut är ett dåligt och simpelt sätt att angripa den faktiska sakfrågan, som ofta bottnar i något som din partner gjort. Det kan även handla om egenskaper som din partner har, som du i sådant fall behöver lyfta.

Förslagsvis genom att ta upp en specifik situation och tala om varför den gjorde dig upprörd, enligt Dr S. Warren.

4. “Jag hatar dig.”

ANNONS

Hat är laddat. Hårda fraser som uttalas i stridens hetta är dessutom sällan representativa för hur du känner i stort. Framförallt tenderar de att sabba tilliten och skapa otrygghet mellan dig och din partner. Även när ni har det bra.

De gånger du känner dig väldigt frustrerad är det bättre att ta ett djupt andetag och tala om att du behöver lite utrymme.

5. Du är en dålig förälder

Föräldraskapet är en riktigt öm tå. Genom att utmåla din partner som en dålig förälder går du rakt på osäkerheter och tvivel som de flesta föräldrar går och bär på.

Du gör även sken av att du sitter på facit, vilket kanske inte riktigt är fallet.

Desto mer rättvist är att lyfta fram de bitar som du anser brister och se hur din partner upplever det. Ni är ju faktiskt två om föräldraskapet och behöver hitta en gemensam väg framåt, där det första steget är en respektfull ton.

Vill du läsa mer relationer och personlig utveckling? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Alla hjärtans dag: Menyn som får din älskling på fall

ANNONS

Läs även: Fyra egenskaper som gör introverta till en tillgång

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS