Dagens PS

Misofoni: Ljuden som krossar relationer

Misofoni
Att plågas av andra människors läten och kroppsljud kan innebära att du lider av misofoni. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 26 jan. 2023Publicerad: 26 jan. 2023

Ryser du inombords varje gång din partner snyter sig, eller är det kanske din kollegas smaskande som driver dig till vansinne? Det kan innebära att du lider av misofoni – en smärtfri men icke desto mindre enerverande diagnos. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kan framstå som ett I-landsproblem. Likväl är misofoni, även kallat “sound rage” eller ljudöverkänslighet, en problematisk diagnos, som i värsta fall kan förstöra relationer, skriver The Guardian.

Det visar åtminstone en vetenskaplig studie från förra året där det framgår att 18 procent av britterna upplever en försvagad tolerans mot sina medmänniskors kroppsliga ljud.

Repetitiva och vardagliga ljud

Hit hör till exempel visslande näsor, harklingar och hostningar, men även ljud som kan uppstå när en person tuggar, sörplar eller sväljer. Alla en typ av ljudtriggers som ofta är repetitiva, enligt Jane Gregory, medförfattare till studien och klinisk psykolog vid University of Oxford.

Ett störande ljud behöver således inte vara knutet till volym. Det kan tvärtom vara ganska vardagligt, men ändå väcka anstöt.

Ett återkommande exempel på det är “ät-ljud” som bland personer med misofoni upplevs som mycket aversiva och i sämsta fall leder till muskelspänningar och ökad hjärtfrekvens. Personer som lider av misofoni kan även utveckla ångest och känna skam.

Känslor som i sin tur kan leda till reaktioner som påminner om de vi upplever vid fara eller hot.

ANNONS

Senaste nytt

Svårt att prata om misofoni

ANNONS

Med det sagt är det ytterst få personer som är medvetna om sin misofoni. Delvis för att det inte är helt okomplicerat att prata om.

“Du säger i grunden till någon: Ljudet av att du äter och andas, ljudet av att du håller dig vid liv, stöter bort mig. Det är verkligen svårt att hitta ett artigt sätt att säga det på”, säger Jane Gregory till The Guardian.

Misofoni kan dessutom ofta kopplas till familjemedlemmar eller personer som står de drabbade nära, vilket ytterligare spär på problematiken och i sämsta fall leder till uppbrott och kraschade relationer, men även ofrivilliga karriärsbyten.

Ersätt ljudet med ett annat

Så vad ska du som plågas av obehagliga ljud i din omgivning ta dig till?

Enligt Jane Gregory kan en strategi vara att överrösta det ovälkomna ljudet med ett annat. Förslagsvis genom att spela din favoritlåt medan din partner smaskar på sina frukostflingor, eller bara gå därifrån en stund.

Viktigt att påminna sig om är förstås också att personen som åstadkommer ljuden du avskyr inte gör det med flit. Att låta din äkta hälft fortsätta sörpla kan således vara priset du får vara beredd att betala för ett lyckligt äktenskap.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs även: Så här överlever du januarideppet

Läs även: Lägger miljontals dollar på att få en 18-årings kropp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS