Dagens PS

Världens tio största superyachter

A+
Superyachten A+ hette förut Topaz. (Foto: Lürssen)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 30 sep. 2022Publicerad: 30 sep. 2022

Alla superyachter är inte lika super – vissa är verkligen superstora. Här är listan på världens tio största superyachter, där flera av dem tillhör ryska oligarker och är konfiskerade eller jagade av västerländska myndigheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

1. Azzam, 180,61 meter

Azzam

Världens största superyacht Azzam. (Foto: Youtube)

Världens största superyacht Azzam var inte planerad för att bli nummer ett – den skulle knappt ha platsat på den här listan då den “bara” skulle ha varit 145 meter, men under optimeringsprocessen växte den, och Mario Pedol, grundare av Nauta Design, ser det som en stor komplimang om beundrare säger att yachten ser mindre ut än hennes storlek, enligt Boat International.

Leverades av tyska Lürssen 2013, enligt uppgift till sultanen Khalifa bin Zayed Al Nahyan (1948-2022) av Abu Dhabis kungliga familj, för dagsturer till sultanens bästa dykområden. Bara den stora salongen ombord är på 522 kvadratmeter, och det gym, pool och ett speciellt “golfträningsrum”.

ANNONS

Senaste nytt

2. Eclipse, 162,5 meter

superyachter

Roman Abramovitj äger superyachten Eclipse, som är världens näst största, och en kartläggning visar nu att han troligen äger fem yachter. (Foto: Peter Seyfferth/TheYachtPhoto.com)

 

Eclipse hade mellan 2010 och 2013 titeln som störst i världen. Byggdes av Blohm + Voss i Hamburg till den ryske oligarken Roman Abramovitj, och var under 2022 mycket omskriven i spalterna då yachten jagades av västerländska myndigheter efter Rysslands invasion av Ukraina. Eclipse ska dock ha tagit sig till Turkiet där hon ligger i hamn.

ANNONS

En 16 meter lång pool på däck och att tre helikoptrar får plats ombord är andra uppgifter om Eclipse som sticker ut.

3. Dubai, 162 meter

Dubai

Superyachten Dubai i hamn i Dubai, Förenade Arabemiraten. I bakgrunden skymtas en annan superyacht, A+, som är nummer 8 på denna lista. (Foto: Wikipedia/Creative Commons)

 

Beställdes från början av prins Jefri av Brunei, men projektet avbröts 1998 med bara skrovet färdigbyggt. Projektet köptes sedermera av Dubais regering, och är nu kunglig yacht åt Sheik Mohammed bin Rashid al-Maktoum. Ombord finns bland annat en pool, grillplats, biograf, disco, en landningsplattform för en Blackhawk-helikopter, ett gym och ett garage för yachtens ubåt och ett stort utbud av olika vattenleksaker, skriver Boat International.

4. Blue, 160 meter

Superyachten Blue. (Foto: Lurssen)

 

ANNONS

Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan är vice premiärminister i Förenade Arabemiraten, och son till landets första president, och precis som Azzams ägare ovan en del av Abu Dhabis kungafamilj. Superyachten Blue är helt splitterny och sjösattes i februari i år.

Har ett diesel-elektriskt hybridsystem där yachten kan gå helt på el i lägre hastigheter och använda bränsle för att göra fler knop. Kommer förstås med helikopterplattor, underhållningssystem på alla fyra däck samt en pool. Bland annat.

5. Dilbar, 156 meter

Dilbar

Superyachten Dilbar kopplas till den ryske oligarken Alisjer Usmanov. (Foto: CC/Wikipedia)

 

Dilbar har beslagtagits av den tyska regeringen då den tillhör den uzbek-ryske oligarken Alisjer Usmanov som sägs vara en nära allierad till den ryske presidenten Vladimir Putin. Usmanov misstänks gömma sig i Uzbekistan och sägs vara skyldig den tyska staten stora belopp i uteblivna skatter.

Hon utrustad med två helikopterplattor och den största inomhuspoolen som någonsin installerats på ett privat fartyg. Räknat i storlek i ton så är Dilbar större än yachterna ovan på listan. När hon levererades 2016 så ersatte hon Usmanovs tidigare superyacht som hette Dilbar – den har nu fått det nya namnet Ona.

6. Al Said, 155 meter

ANNONS
Al Said

Superyachten Al Said tillhör sultanen av Oman. (Foto: CC/Wikipedia)

Flaggskepp i Sultan Qaboos bin Said Al Said av Omans kungliga flotta som levererades av Lürssen 2008 med ett utseende som påminner om ett klassiskt kryssningsfartyg. Designad i traditionell stil av Jonathan Quinn Barnett och erbjuder enorma underhållande utrymmen och boende för 65 gäster.

7. El Mahrousa, 150.57 meter

El Mahrousa

El Mahrousa som Egyptens kungliga yacht, cirka 1940. Numer är hon Egyptens presidentyacht. (Foto: Public Domain)

En riktig långkörare på listan, då hon levererades redan 1865 till ottomanernas guvernör i Egypten, Khedive Ismail. Användes för att ta emot besökande dignitärer till öppningsceremonin av Suezkanalen 1869.

Hade förstaplatsen som världens längsta yacht i runt 120 år – inte förrän 1980-talet byggdes det en längre yacht. Hon fungerar nu som den egyptiska presidentyachten men ses sällan offentligt. Hon ligger vanligtvis till kaj i Alexandria, där hon tas om hand av den egyptiska flottan, som listar henne som ett träningsfartyg.

8. A+, 147,25 meter

A+

Superyachten A+ hette förut Topaz. (Foto: Lürssen)

ANNONS

Denna superyacht hette tidigare Topaz, vilket kan skådas på bilden ovan. Väldigt lite är känt om yachten som numera heter A+, enligt Boat International.

Även om hon seglar under Caymanöarnas flagga är hennes ägare antagligen någon i eliten i Förenade Arabemiraten – enligt uppgift shejk Mansour bin Zayed al-Nahyan, som också äger den brittiska fotbollsklubben Manchester City (samt superyacht nummer fyra på den här listan, Blue). Hon har chartrats två gånger av skådespelaren Leonardo Di Caprio. 

9. Prince Abdulaziz, 147,01 meter

Prince Abdulaziz

Superyachten Prince Abdulaziz levererades 1984 till den regerande saudiska släkten Saud i syfte att användas av Saudiarabiens dåvarande kung Fahd bin Abdul Aziz. (Foto: CC)

 

Prince Abdulaziz levererades 1984 från Helsingörs varv i Danmark till sin första ägare, kung Fahd av Saudiarabien, som är den förr-förra kungen. Används fortfarande av kungafamiljen i landet och har sin hamn i palatset i Jeddah. Hon har blivit renoverad tre gånger; 1987, 1996 och 2005.

Designen är en blandning av antikt och modernt. Den stora lobbyn sägs vara designad efter Titanics. Hon har ett sjukhus, en moské och en biograf ombård, och det finns också rykten om luftvärns-missiler och ett undervattensövervakningssystem ombord.

Har plats för 64 gäster och har en besättning på 65 personer.

ANNONS

10. Sailing Yacht A, 142,81 meter

Sailing yacht A

Sailing Yacht A – världens största av sin typ. (Foto: Boat International)

Världens största superyacht med segel är beslagtagen av Italien sedan i mars då ägaren är den ryske oligarken Andrej Melnitjenko som belagts med sanktioner av EU.

Den 142,8 meter långa yachten är egentligen en ”motorassisterad segelyacht” med både kraftiga motorer och tre hundra meter höga kolfibermaster och byggdes 2017 av det tyska varvet Nobiskrug och är värderad till runt 5,5 miljarder kronor.

Läs mer: The top 25 largest yachts in the world 

Läs även: Så mycket kostar oligarkernas superyachter – egentligen

Läs även: Världens 10 största klassiska superyachter

Läs även: Världens sju största segelyachter

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS