Världens sju största segelyachter

Uppdaterad: 08 sep. 2022Publicerad: 12 aug. 2022
Segelyachter
Sea Cloud och Black Pearl är några av världens största segelyachter. (Foto: Boat International)

Här är de mäktigaste på de sju haven – världens sju störstas segelyachter, som ägs av bland andra ryska oligarker och Amazons Jeff Bezos.

ANNONS
ANNONS

1. Segelyacht A – 142,8 meter

Segelyachter Segelyacht A – världens största. (Foto: TT)

Världens största segelyacht A ligger just nu i hamn i Trieste – beslagtagen av Italien sedan i mars då ägaren är den ryske oligarken Andrej Melnitjenko som belagts med sanktioner av EU. Han är enligt Newsweek en del av den ryske diktatorn Vladimir Putins “innersta cirkel” och är aktiv i kol- och konstgödselbranschen.

Den 142,8 meter långa yachten är egentligen en “motorassisterad segelyacht” med både kraftiga motorer och tre hundra meter höga kolfibermaster och byggdes 2017 av det tyska varvet Nobiskrug och är värderad till runt 5,5 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

2. Project Y721 – 127 meter

superyacht Jeff Bezos slapp undan media (Foto: Dutch Yachting on YouTube).

Världens näst största segelyacht är under produktion och har ännu inte fått något namn men kallas Project Y721 av varvet Oceanco i Zwijndrecht, Nederländerna. Detaljerna som läckt ut kring projektet har varit få – hon har ett svart skrov i aluminium och stål och kommer att ha tre däck, tre master och ett bogspröt. Hon ska vara baserad på Oceancos hyllade superyacht Black Pearl (nummer fyra på denna lista), skriver Boatinternational.

Enligt boken Amazon Unbound placeras ägarskapet hos Amazon-grundaren Jeff Bezos. 

3. Sea Cloud – 109,5 meter

Sea Cloud Sea Cloud byggdes redan 1931. (Foto: CC)

En segelyacht med en historia i en annan kategori än övriga på listan. Denna pärla byggdes som Hassar II åt Edward F Hutton och arvtagerskan Marjorie Merriweather Post som en privatyacht redan 1931 på Krupp Germaniawerft i Kiel, Tyskland. Sedan dess har hon agerat såväl kryssningsfartyg som krigsfartyg åt den amerikanska flottan, väderfartyg och till och med en “flytande ambassad.” Hon var 1945 det första skepp i den amerikanska flottan sedan inbördeskriget med en rasintegrerad besättning.

ANNONS

Sedan en renovering 1978 är Sea Cloud återigen ett kryssningsfartyg, aktiv i Medelhavet.

4. Black Pearl – 106,7 meter 

Black Pearl Black Pearl har utsetts till världens vackraste segelfartyg. (Foto: Youtube)

Yachten ägdes av den ryske miljardären Oleg Burlakov som dog i juni 2021 under mystiska omständigheter. Båten ägs nu av hans familj.

Skrovet är i stål och överbyggnaden i aluminium. Kolfibermasterna på 70 meter har ett system som vecklar ut 2900 kvadratmeter segel på sju minuter. Inga bilder har någonsin kommit ut på interiören, men uppgifterna som finns handlar om att den är inspirerad av Ludvig XVI (av Frankrike).

Läs även: Black Pearl – världens vackraste segelfartyg

ANNONS

5. Eos – 93 meter

EOS EOS mäter 93 mete. (Foto: Boat International)

Denna tremastade Bermuda-riggade skonare med aluminiumskrov är döpt efter gryningens gudinna i antika Grekland. Sjösattes av Lürssen Yachts 2006 och tillhör enligt uppgift den amerikanska media- och filmmiljardären Barry Diller.

6. Athena – 90 meter

Athena Athenas konstruktion gör att hon kan segla även i lätt vind. (Foto: Boat International)

Royal Huisman Shipyard i Holland byggde Athena till den amerikanska mjukvaruutvecklaren Jim Clark. Den avancerade tekniken gör att hon kan segla i relativt lätt luft, samtidigt som hon erbjuder det inre utrymme som normalt bara finns på motoryachter. I hårdare vind har Athena enligt uppgift uppnått 19 knop under segel.

ANNONS

7. Maltese Falcon – 88 meter

Maltese Falcon Maltese Falcon. (Foto: Boat International)

En av de mest ikoniska och mest fotograferade yachterna i modern tid, skriver Superyachttimes. Supersnygga Maltese Falcon var banbrytande med sitt avancerade segelsystem när hon sjösattes 2006, och stod modell för den något större Black Pearl (fyra på denna lista), som i sin tur var modell för Project Y721 (tvåa på listan). Kan segla med en toppfart på hela 24 knop, och deltar ofta i superyacht-regattor där hon visar upp sina kvaliteter.

Källor: Superyachttimes, Boat International och Wikipedia.

Läs även: Så smet Bezos nya superyacht i väg för att slippa media

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.