Dagens PS

Superyachten Riva 54 Metri är här – se bilderna

Riva
Riva visar upp de första bilderna på den nya superyachten 54 Metri (Foto: Riva Yachts).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 10 mars 2023Publicerad: 10 mars 2023

Superyachten är tillbaka, och den är större och vackrare (och bättre än någonsin). Spana in de första bilderna på Riva 54 Metri som förkroppsligar Italiens La Dolce Vita.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Riva kan närmast beskrivas som en idé som föddes i Italien på 1840-talet, en idé av ojämförlig stil och elegans, och en ”know how” som inte skådats någon annanstans.

1842 bröt en storm ut vid Iseosjön i norra Italien som plötsligt ödelade fiskeflottan. Trots vädrets makter gjorde en ung skeppsbyggare underverk när han lyckades återställa många av fartygen till full sjöduglighet. På köpet fick han lokalbefolkningens respekt och beundran och så föddes legenden om Riva och Pietro Riva själv.

Sedan 2002 utgör Riva en del av Ferretti Group som också tog det legendariska varumärket till det är i dag, ledare i yachtingvärlden och en erkänd ikon för italienska båtkonstnärer.

2004 föddes Rivas superyachtdivision, och som med all tidlös design fortsätter den att stå för det bästa som Italien har att erbjuda – en design som hämtar inspiration från det förflutnas idealism och grundarens Carlo Rivas drömmar.

La Dolce Vita om du så vill.

En superelegant jätte

Riva

Riva 54 Metri är den största superyachten någonsin för det anrika varumärket (Foto: Riva Yachts).

Med sina nästan 80 000 kvadratmeter är företagets varv i Ancona ett av Europas största. Det var också här som varumärkets flaggskepp Riva 50 Metri såg dagens ljus. En superelegant jätte konstruerad i stål och aluminium.

Nu lämnar 50 Metri över kungakronan till Riva 54 Metri, som varumärket beskriver som  “ett nytt riktmärke för fans av världens mest prestigefyllda varumärke”.

Konstruktionen är i gång, och precis som tidigare är det Officina Italiana Design med Mauro Micheli och Sergio Beretta som är hjärnorna projektet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Riva –  drömmen om La Dolce Vita

Riva

Italienarna har arbetat med “chiaroscuro”, en term för lekfulla konstraster mellan olika kontraster och mellan ljus och mörker. Det skapar ett dynamiskt utseende som även är påtagligt i samspelets böjda fönster med olika vinklar (Foto: Riva Yachts).

Som namnet antyder är den unika superyachten 54 meter lång och för med sig en atmosfär av klassisk italiensk elegans, precis det som Riva är känt för. Varumärkets specialiserade designtekniker kompletterar den nya konstruktionen, genom att använda tekniker från konstens värld för att skapa den dramatiska atmosfären.

Samspelet mellan superyachtens böjda fönster och skiftande vinklar är dynamiskt. Det finns också ett tydligt engagemang för “chiaroscuro”, vilket innebär att man använder lekfulla kontraster mellan texturer och mellan ljus och mörker.

370 kvadratmeter däcksytor

Superyacht

Ytan utomhus är över 370 kvadratmeter stor. Här finns en stor strandklubb med pool och både gym och spa (Foto: Riva Yachts).

Designen är prioriterad även utomhus.

ANNONS

Yachten kommer att ha utomhusutrymmen på nästan 370 kvadratmeter, med ett strandområde, gym, spa och pool ombord (om ett dopp i havet inte är din grej), plus ett par nedfällbara bålverk för att ytterligare utöka utrymmet.

Den största superyachten Riva någonsin byggt

Skrovet är helt och hållet i aluminium för att hålla vikten så låg som möjligt. När det kommer till prestanda är Riva 54 Metri sannolikt lugn, säker och effektiv snarare än särskilt snabb.

Rivas preliminära beräkningar tyder på att dess MTU 12V 2000 M86 dieselmotorer kommer att räcka för att nå en toppfart på runt 18 knop.

I skrivande stund är det här den största superyacht som Riva någonsin har byggt. Försäljningen har underlättats av samarbetet med Alain Maaraoui, grundare och ordförande för Rivas exklusiva återförsäljare i Kuwait.

Alain Maaraoui och Sea Pros Yachts kommer att fortsätta arbeta med den lyckliga ägaren från konstruktion till leverans, som för närvarande är planerad till 2025.

ANNONS

Priset är ännu inte kommunicerat men bör landa på 350 till 400 miljoner kronor.

Längd:                         53,95 m
Bredd:                          9,2 m
Hytter:                          5
Marschfart:                  14 knop
Toppfart:                      18 knop
Motorer:                       2x MTU 12V 2000 M86 à 2 186 hk

Vill du läsa mer om superyachter, båtar och design? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Carlo Riva och hans okända mästerverk

Läs även: Rivas jubileumsmodell på auktion

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS