En ukrainsk besättningsman har erkänt att han försökte sänka sin ryske chefs yacht på Mallorca – som hämnd för en flygattack i Kyiv som han såg på tv.

ANNONS

Den 48 meter (157 ft) långa yachten Lady Anastasia tillhör den ryska statliga vapenhandlaren Rosoboronexports generaldirektör Alexander Mikheev. 

Yachten låg i hamnen Puerto Adriano i Mallorca, Spanien, då en ukrainare vid namn Taras Ostapchuk, som var mekaniker och har jobbat i besättningen i runt tio år, försökte att sänka yachten genom att öppna ventiler i motorrummet, rapporterar flera medier, däribland BBC.

Han misslyckades och greps av spansk polis under lördagen. I domstolen erkände han tilltaget och sade att han inte ångrade något och skulle gjort om samma sak.

”Jag tittade på nyheterna om kriget. Det fanns en video av en helikopterattack mot en byggnad i Kiev. De vapen som används är tillverkade av yachtägarens företag. De attackerade oskyldiga”, sa ukrainaren till domaren, enligt den lokala tidningen

Yachten värderas till över sju miljoner euro, och Taras Ostapchuk släpptes mot borgen, enligt tidningen. Men enligt Ultima hora, en annan lokal nyhetskanal, ska han ha skippat att vänta på rättegången – han tog under måndagen ett flyg till Polen för att bege sig hem till Ukraina, då han vill slåss för sitt land.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Specialstyrka ska beslagta ryska yachter och privatplan [Dagens PS]