Väst uppmärksammar Rysslands elit på att symbolerna för deras rikedom, som yachter, privatplan, bilar och lägenheter kan beslagtas, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

Finansiella sanktioner från USA, EU och allierade mot Ryssland efter invasionen av Ukraina inkluderar en specialstyrka (task force) som ska ”identifiera och frysa” tillgångar för sanktionerade oligarker.

Det rör sig bland annat om yachter, privatplan, bilar och lyxiga lägenheter i väst som tillhör ryska miljardärer enligt en amerikansk tjänsteman som pratat med Bloomberg under anonymitet.

De ska också motverka så kallade ”gyllene pass” som gör att oligarkerna skaffat sig dubbla medborgarskap för att komma undan finansiella sanktioner och förhindra deras barn från att gå på västerländska universitet, enligt uppgiftslämnaren.

Många av tillgångarna har komplexa ägarstrukturer som kan ta månader eller längre för arbetsgruppen att reda ut. Men hotet om beslag kan skrämma ryska miljardärer, som äger professionella idrottsklubbar, superyachter och privatflygplan i Väst. Många har också parkerat sina förmögenheter i fastigheter i New York och London.

USA och dess partners säger att specialstyrkan är till för att se till att sanktionerna som redan presenterats mot den ryska eliten också gäller tillgångar i väst, och de kommer att kommunicera med andra länder för att ”upptäcka och störa rörelsen av illa vunna vinster och förneka dessa individer möjligheten att gömma sina tillgångar i jurisdiktioner över hela världen”, skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Här är oligarkerna som är måltavlor – Putins inre cirkel [Dagens PS]

Läs även: Superyachter ökade 77 procent 2021: ”Finns inte tillräckligt” [Dagens PS]