Norska Strømsøboat sätter igång med produktionen av en ny eldriven kabinbåt på hela åtta meter. Enligt tillverkaren blir det en ”evighetsmaskin” som drivs på solkraft.

ANNONS

Strømsøboat håller inte tillbaka när de nu satsar stort på vad de kallar ”Electric Folkboat” som alltså blir en åtta mer lång eldriven kabinbåt eller vad vi närmast kan beskriva som en snipa med hytt.

Fri från störiga oljud

Att kunna ta in omgivningarna utan störiga motorljud är något som tillverkaren verkligen vill lyfta fram på hemsidan, och det fins även gott om plats för sex personer att sova, inklusive två hängmattor.

Båten är inget för den som har bråttom att ta sig någonstans, utan snarare att bara ta det lugnt på sjön eftersom marschfarten ligger på fem knop och toppfarten på sju knop.

folkbåt
Strømsøboat är nu klar för produktionsstart och kan beställas redan nu. (Foto: Strømsøboat)

Kabinbåten blir prisvärd

Den nya båten kommer finnas på marknaden i år, ska tillverkas i norska Fredrikstad, och sägs vara ett prisvärt alternativ eftersom hemsidan säger att startpriset ligger på under 100 000 euro.

Den kommer drivas med två styrbara poddmotorer som är monterade på ett nyutvecklat hydrauliskt styrsystem, vilket gör det enkelt att hantera elbåten med ratt eller joystick.

Laddtiden är 21 timmar men om man tar sig fram långsamt så ska solcellerna på taket generera tillräckligt med ström för att ”evighetsmaskinen” inte ska behöva ladda batterierna.

ANNONS
ANNONS
folkbåt
Solcellerna på taket ska generera ström till ”evighetsmaskinen”. (Foto: Strømsø)

Läs även: Elbåtarna gladast på nypremiär av Allt för sjön [Dagens PS]

Läs även: Svensk elbåt var 130 år före sin tid – nu kan du rädda den [Dagens PS]