Rotterdam tvingas att montera ner den historiska bron ”De hef” – för att Amazon-grundaren Jeff Bezos nya superyacht ska kunna ta sig ut till havet. 

ANNONS

Superyachten med kodnamnet Y721 byggs just nu i Alblasserdam i Nederländerna av varvet Oceanco.

För att nå havet måste den passera genom Rotterdam och ta sig förbi landmärket Koningshavenbrug, en bro som i folkmun kallas ”De hef” och är ett officiellt historiskt monument som byggdes 1878. Bron är en ikon för Rotterdams industriella historia som skeppsbyggare och en symbol för Europas största hamn.

Masterna på Jeff Bezos superyacht för höga

Bron är byggd för att stora skepp ska kunna passera under den. Men den är inte tillräckligt hög för de tre enorma masterna på Jeff Bezos nya superyacht, varför bron i sommar ska monteras ned för att låta superyachten passera.

Läs även: Jeff Bezos superyacht för 5 miljarder blir störst i världen [Dagens PS]

Draget har skapat ilska i Nederländerna. Tyskarna förstörde stora delar av Rotterdam i ett bombanfall 1940 och bron var bland det första som byggdes upp igen. 2017 renoverades bron, i samband med detta ska staden ha lovat att aldrig mer montera ned den, enligt brittiska The Times.

”Den här mannen har tjänat sina pengar genom att strukturellt skära ner personalen, undvika skatter, undvika regler och nu måste vi riva vårt vackra nationalmonument?”, skriver Rotterdam-politikern Stephan Leewis på twitter.

Ska monteras ihop igen

Nu ska visserligen bron monteras ihop igen efteråt, och Rotterdams invånare behöver inte betala för kalaset. Varvet Oceanco tar räkningen, och vidarebefordrar den antagligen till Jeff Bezos när hans superyacht ska betalas.

ANNONS
ANNONS

”Ur ett ekonomiskt perspektiv och att bibehålla sysselsättningen anser kommunen att detta är ett mycket viktigt projekt. Dessutom har Rotterdam också förklarats som Europas maritima huvudstad. Varvsbyggnad och verksamhet inom den sektorn är därför en viktig pelare i kommunen”, säger Marcel Walravens, kontaktperson kring bron vid Rotterdams kommun.

Läs även: Superyachter ökade 77 procent 2021: ”Finns inte tillräckligt” [Dagens PS]