Försäljningen av superyachter ökade till rekordnivåer under 2021. Försäljningen steg med 77 procent jämfört med föregående år och mer än det dubbla jämfört med 2019. 

ANNONS

Tillgången sjunker och priserna stiger i branschen för superyachter, efter ett rekordår för försäljningen 2021. Totalt såldes 887 superyachter under året, en ökning på 77 procent jämfört med 2020 och mer än det dubbla jämfört med 2019, enligt data från sjöfartsdata-företaget VesselsValue.

De rikaste blir rikare

Låga räntor och starka marknader gjorde att världens 500 rikaste personer blev en biljon dollar (tusen miljarder dollar) rikare under 2021, enligt Bloombergs index. Den ökande förmögenheten bland de rika var tillsammans med en ökad efterfrågan på ensam rekreation på grund av covid-19 var bland de drivande faktorerna för det ökande intresset att köpa superyachter, enligt VesselsValue.

Exempelvis väntar Amazon-grundaren Jeff Bezos, världens näst rikaste person, på leverans av en 417-fots segelyacht som just nu är under de sista stegen av konstruktionen i Nederländerna. Regissören Steven Spielberg väntar också på leverans av en ny superyacht efter ha sålt sin förra i november för en okänd summa.

Superyachter ökade i pris på andrahandsmarknaden

Stigande räntor och turbulenta marknader kommer sannolikt inte påverka priserna i superyachtbranschen, skriver Bloomberg. Detta då tillgången är låg, yachterna säljs snabbare än de hinner byggas. Superyachter tar flera år att bygga, och de som inte velat vänta har drivit upp priserna även på andrahandsmarknaden. Dessutom har krisen i leveranskedjorna slagit till mot även denna bransch, vilket fått konstruktionstiden att bli längre.

”Det finns helt enkelt inte tillräckligt med yachter att köpa”, säger Sam Tucker, chef för superyachter på VesselsValue till Bloomberg.

Normalt sett ses inte superyachter som investeringar, då avskrivningen är snabb och operationskostnaderna höga. Men i fjol ökade priserna på andrahandsmarknaden med 5 till 8 procent, enligt Sam Tucker.

ANNONS
ANNONS

”Det är en bra tid att vara yachtägare. De som köpte för ett år sedan skulle nu potentiellt kunna sälja med vinst efter att ha haft en hel säsong av gratis superyachting”, säger han till Bloomberg.

Läs även: Nya ultrarika drivkraften bakom boom för superyachter [Dagens PS]