Superyachten Black Pearl har utsetts till världens vackraste segelfartyg – i somras dog ägaren, nu är det oklart vem som seglar den framöver.

ANNONS

Ibland kommer en superyacht som förändrar spelplanen – när Oceanco levererade Black Pearl 2018 från varvet i Alblasserdam, Nederländerna var ett sådant tillfällen, enligt Boatinternational.

Black Pearl mäter 106 meter och räknas med det som den näst största segelyachten i världen, efter 109,5 meter långa Sea Cloud (som byggdes redan 1931). Det finns större yachter, men de räknas som segel-assisterade, skriver tidningen.

Skrovet är i stål och överbyggnaden i aluminium. Kolfibermasterna på 70 meter är designade av Dykstra Naval Architects med ett system som vecklar ut 2900 kvadratmeter segel på bara sju minuter med en knapptryckning. Masterna kan också fällas ihop för säker passage genom Panama-kanalen.

Mystiska omständigheter kring ägarens död

Yachten ägdes av den ryske miljardären Oleg Burlakov som dog i juni 2021 under mystiska omständigheter. Uppgifter gör gällande att han dog av covid-19, men hans familj har uttryckt att de vill att saken undersöks av internationella experter. Båten ägs nu av hans familj.

Oleg Burlakov var angelägen att göra yachten så energieffektiv som möjligt.

ANNONS
ANNONS

”Vi lever i en värld av begränsade resurser, men det verkar som om vi har skapat en kultur som är beroende av att konsumera dessa resurser och en kultur som bryr sig lite om den naturliga värld vi alla måste leva i”, sa han till Boatinternational när yachten levererades 2018.

Kan också drivas med elmotorer

Som tillägg till vindkraften har yachten två elmotorer och en stor batteribank som kan användas för att driva Black Pearl framåt när vindarna inte är gynnsamma. Med eldrift når yachten 17,5 knop, och med segel upp mot 30 knop. När Black Pearl seglar vänds propellrarna baklänges för att generera el i batterierna.

”Med god vind bör hon kunna korsa Atlanten utan att bränna en enda droppe fossilt bränsle”, säger Thys Nikkels på Dykstra Naval Architects till Boatinternational.

Inga bilder har någonsin kommit ut på interiören, men uppgifterna som finns handlar om att den är inspirerad av Ludvig XVI (av Frankrike). En designer som jobbat med yachten har sagt att det är ”ganska rysk stil”, med ”en rejäl mängd guld”. Det ska också finnas en vinkällare med 4 000 flaskor och ett stort garage med bland annat en 10-meters limousin.

Black Pearl är också namnet på sjörövarskeppet i filmerna ”Pirates of the caribbean” som seglas av kapten Jack Sparrow, spelad av Johnny Depp.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nya ultrarika drivkraften bakom boom för superyachter [Dagens PS]

Läs även: Superyacht inspirerad av vikingar – med hiss till himlen [Dagens PS]