Det har varit en boom för superyachter under pandemin – orsaken är att antalet ultrarika ökat kraftigt under de senaste åren. Detta enligt Sam Tucker, chef för superyachter på VesselsValue. 

ANNONS

Försäljningen av superyachter har vuxit rejält under pandemin. Vissa har sett pandemin i sig självt som förklaringen till det, då det är roligare för de rika att vara ute på havet än isolerade på land.

”Inte den riktiga orsaken”

Men Sam Tucker, chef för superyachter på VesselsValue, menar att det är ökningen i global rikedom som är den främsta drivkraften bakom den boom för superyachter som skett under 2020 och 2021.

”Det finns en rad orsaker. De är bra att isolera sig på och ett bra ställe att vara med sin familj, men i verkligheten så tror jag inte det är den riktiga orsaken till den ökande försäljningen”, säger han på konferensen Marine Money som är en del av Monaco Yacht Show som pågår den här veckan enligt Boatinternational.

”Det har skapats mycket rikedom under pandemin vilket givit en signifikant ökning, men pandemin har också berättat för oss att livet är dyrbart”, säger Sam Tucker.

Superyachter
Feadship Viva. (Foto: Feadship)
Polaris
Superyachten Polaris (Foto: Rossinavi)


Sverige tvåa på listan över ökande ultrarika

Att det blivit med stora förmögenheter under pandemin är korrekt, visar en analys från Handelsbanken. Faktum är att Sverige är tvåa på listan över nya ultrarika, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Sam Tucker tror på en fortsatt bra utveckling för superyacht-branschen framöver och använder aktievärdet på MarineMax och Sanlorenzo som exempel – båda superyachttillverkarna är upp över 50 procent på börsen efter att ha tappat under 2020.

”Utbudet är ner och efterfrågan ökar och priserna stiger också med definitivt hög likviditet”.

ANNONS
ANNONS

”Covid börjar bli lite av ett minne, men som en sista tanke får vi hoppas att alla nya ägare som rusade in på marknaden inte kommer att rusa ut”.

Läs även: 7 debuterande superyachter på Monaco Yacht Show [Dagens PS]

Läs även: Superyacht inspirerad av vikingar – med hiss till himlen [Dagens PS]