Dagens PS

Allegra - superkatamaran snabbast runt Gotland

Allegra
Såhär ser årets snabbaste båt ut i Gotland Runt. Vi tittar närmare på denna 84-fotare. (Foto: KSSS)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 04 juli 2023Publicerad: 04 juli 2023

Ännu har bara ett fåtal båtar gått i mål i en av de stormigaste Gotland Runt som seglats. Men väl i mål sedan många timmar är årets snabbaste yacht Allegra. Vi tar en titt på denna majestätiska katamaran. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När de flesta deltagarna i årets stormiga Gotland Runt, fortfarande kämpar i de hårda vindarna, ligger sedan många timmar årets snabbaste båt, Allegra, i hamn.

Den majestätiska 84-fotskatamaranen Allegra kom till årets Gotland Runt med målsättningen att slå fartrekordet runt Gotland. Dit nådde man inte riktigt i det tuffa vädret, men det var ändå en mycket nöjd besättning som klev i land på Sandhamn som första båt i mål.

Allegra

Hon har en mycket säregen profil och känns igen på långt håll. Dock var det inte många i Gotland Runt som fick se henne. Ohotad tog hon sig i mål i Sandhamn långt före alla konkurrenter. (Foto: Nigel Irens)

– Det var fantastiskt och himla blåsigt, säger svenska Helena Darvelid i Allegras besättning. Vid norra Gotland hade vi som mest 42 knops vind (ca 22 meter per sekund).

Nästan 35 knop

Efter att ha rundat vid Hoburgen fick Allegra mer undanvind och den 84 fot långa katamaranen satte nytt rekord för båten på 34,2 knop.

Allegra

Med ett katamaran-skrov vinner du mycket plats ombord. Allegra är inget undantag. (Bild Nigel Irens)

Allegra är långt ifrån en tävlingsmaximerad racer. Hon byggdes av engelska Green Marine efter ritningar av konstruktören Nigel Irens.

ANNONS

Beställarens mål var att bygga en katamaran med tävlingsbåtarnas teknik men med cruisingbåtens bekvämlighet. Resultatet blev Allegra, en tekniskt mycket avancerad yacht men med alla bekvämligheter ombord.

ANNONS

Senaste nytt

Meriterad konstruktör

Nigel Irens valdes som konstruktör just tack vare hans genuina CV som designer av några av världens snabbaste segelyachter. Och varvet Green Marine handplockades för deras stora kunskapsbank i att bygga i de modernaste materialen och teknikerna.

Allegra

Inredningen är långt ifrån det som förväntas ombord på en tävlingsbåt. Men det är just det som är knorren med Allegra – hon ska både vara kompetent på banan som på cruisingen. (Bild: Nigel Irens)

Resultatet blev då Allegra. Hon drivs idag av en professionell besättning med tre heltidsanställda och därutöver handplockas resten av besättningen till cruising eller tävling. Med ett storsegel på 240 kvm och en gennaker på 500 kvm är hon både snabb och lättseglad och har nu alltså på Gotland Runt satt ett personbästa på hela 34,2 knop.

Allegra

84 fot är stort sett från masttoppen. (Bild: Nigel Irens)

Till Gotland runt hade hon en besättning på 10 personer från sex länder. Skipper var Schweizaren Adrian Keller som bland annat hade Paul Larsen med sig ombord. Paul är en mycket erfaren seglare som idag är världens snabbaste seglare med ett världsrekord på hela 66 knop.

Läs mer om Allegra:

ANNONS

Länk till Niger Irens hemsida
Tufft läge på Gotland Runt

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS