Dagens PS

Tufft läge på Gotland Runt

Gotland Runt
Nu pågår den stora segeltävlingen Gotland Runt i tuffa förhållanden ute till havs. Lugnare var det när starten gick i söndags inne i Stockholm. (Foto: KSSS)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 03 juli 2023Publicerad: 03 juli 2023

Den klassiska segeltävlingen Gotland Runt startade inne i Stockholm i söndags under lugna och bra förutsättningar. Men när båtarna gick ut till havs, var det tuffa spelregler som presenterades. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kungliga Svenska Segel Sällskapets största prestigetävling är den årligen återkommande Gotland Runt. En tävling som genom decennier lockat deltagare från hela världen och som satt KSSS på den internationella kartan.

I söndags startade årets upplaga från Strömmen inne i Stockholm med en bred uppslutning av båtar av alla modeller och storlekar.

Gotland Runt

Årets upplaga av Gotland Runt gick på Strömmen centralt i Stockholm. (Foto: KSSS)

Starten gick i regn och skön vind hjälpte båtarna ut genom Stockholms skärgård. Men efter att ha passerat förbi Sandhamn och ut förbi Revenge-grundet, förändrades scenariot. Till havs rådde en helt annan verklighet med hårda vindar och riktigt grov sjö.

Möttes av tuffa förhållanden

Via appen TracTrac kunde båtarna följas, och snart syntes det tydligt att det var svåra förhållanden som rådde där ute.

Gotland Runt

Via appen TracTrac kan du själv följa hur det går i Gotland Runt. Idag, strax innan kl 16.00, såg läget ut såhär. (Foto: TracTrac)

Båt efter båt vände in mot mer skyddat vatten och snart flaggades den ena efter den andra båten av från racet med ett DNF (Did Not Finish) bakom symbolen på skärmen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Första larmet

Tidigt på morgonen idag den 3 juli gick det första riktiga larmet till Sjöräddningen. Det var från en av båtarna i klassen Doublehanded (man seglar med bara två mans besättning), som hade råkat ut för problem.

Gotland Runt

Det är mycket tuffa förhållanden ute till havs med vindbyar över 20 m/s. Båten på bilden har inget med haveriet i texten att göra. (Foto: KSSS)

Den hårda vinden, upp emot 20 m/s, och de höga sjöarna hade brutit  av rodret norr om Gotska Sandön och båten blev omöjlig att styra.

Valde helikopter

Avståndet från land och de tuffa förhållandena, gjorde att sjöräddningen valde att rädda de två ombordvarande med helikopter istället för att försöka bogsera in båten till lugnare vatten.

Gotland Runt

Just nu är det bara drygt 20 båtar som fortfarande deltar i årets Gotland Runt. Bara i Fårösund ligger 16 båtar som brutit. Båten på bilden har inget med haveriet i texten att göra. (Foto: KSSS)

Över 100 båtar av de startande har i dagsläget valt att avbryta årets tävling. Bland dessa samtliga deltagare i Classic-klassen, som tidigt förstod att vädret inte skulle passa att slåss i med en klassik yacht.

ANNONS

Idag övriga personskador har rapporteras. En båt har dock tappat masten men kunde bogseras in till Fårösund.

Läs mer här:

Om Gotland Runt på KSSS hemsida
Vackra Nibella – både klassisk och modern

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS