Dagens PS

Babben Larsson: Den ofrivilliga entreprenören

Babben
Komikern Babben Larsson har en drivkraft som kort och gott stavas "lust". (Foto: Håkan Larsson)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 12 okt. 2023Publicerad: 12 okt. 2023

När Babben Larssons karriär tog fart för nästan trettio år sedan och hon på kort tid blev med både villa, pool och två bilar på uppfarten, hade hon svårt att se sig själv som en entreprenör. I dag är hon en av Sveriges mest folkkära personligheter och mångsysslare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Komikern, programledaren och skådespelerskan Babben Larsson, 66, har som vanligt fullt upp. När vi når henne befinner hon sig på Gotland, där hon under hela september månad spelat in en film för streamingjätten Netflix.

Vad det rör sig om är i skrivande stund hemligt.

Den 12 oktober firar hon för femte året i rad “Sockerfria dagen”. Ett hjärteprojekt som hon startade under 2019 tillsammans med hälsoingengören Ewa Meurk.

Förra året gav hon ut sin andra bok. I somras släpptes jazzplattan “Vägen hem” som hon sedan dess turnerat med. Utöver det föreläser hon löpande om friskvård och arbetar som programledare, för att nämna delar av hennes omfattande entreprenörskap.

En roll som hon för övrigt har mycket svårt att förlika sig med.

“Jag är väl lite entreprenör mot min vilja på något sätt. Jag hade aldrig tänkt bli egen företagare, men när jag tänker efter har jag vuxit upp på en gård med två andra entreprenörer”, säger hon.

Galopphästar och appar

Med många järn i elden stavas hennes främsta drivkraft kort och gott: lust.

ANNONS

En ingrediens som går före både pengar och strategiska beslut, och har lett till att hon genom åren satsat på såväl galopphästar som app-utveckling. Det senare ett av hennes mer knasiga och påkostade projekt, som i efterhand gör henne full i skratt.

Lustfyllt var det.

“Jag får sämre energi av att vara statisk och göra samma sak hela tiden. Det är inte alls min person”, säger hon. 

Hon konstaterar samtidigt att variationen och de olika riktningarna i hennes vardag föder ork och en stor portion nyfikenhet.

ANNONS

Senaste nytt

Standup obeträdd mark

Det förklarar varför hon aldrig tvekade inför att ge sig på standup för nästan trettio år sedan. En konstform som då var relativt outforskad i Sverige, men inte avskräckte Babben Larsson.

Tvärtom.

“För mig ligger standup väldigt nära min person. Jag har varit bordsunderhållare hemma på gården från att jag var ganska liten och har ingen scenskräck. Jag hade nog ganska bra självförtroende också och tänkte väl: jag kan väl vara kul”, säger hon och skrattar.

ANNONS
När Babben Larsson gav sig på standup för nästan trettio år sedan var det en konstform i vardande. (Foto: Margareta Bloom Sandebäck)

En slingrande ål

En utmaning som sannolikt skulle skrämma skiten ur de flesta. I synnerhet som standup då, mot slutet av 1980-talet, var ett oskrivet blad.

“Ingen visste riktigt vad standup var. Det var en hel genre som vi på något sätt skulle komma på”, säger hon och beskriver standup som en slingrande ål, som man mot alla odds ska försöka tämja.

Får skämta om allt

Så är det också precis det som är genrens storhet. Att inte veta. Ta kontroll över något som inte kan kontrolleras och tillsammans med publiken ingå ett kontrakt.

För skoja får man. Inom standup är allt tillåtet och moralpoliser överflödiga.

Så länge som du är rolig förstås.

ANNONS

I det här fallet sade dock Babbens magkänsla tidigt att hon tillsammans med sina kollegor var något stort på spåren. En föraning som hon fick kvitto på när humorprogrammet “Släng dig i brunnen” hade sin premiär 1990 och succén var ett faktum.

Resten är som vi brukar säga historia.

Problemlösning version 2.0

I dag räknas Babben Larsson fortsatt som en av Sveriges roligaste kvinnor. Ett epitet som tveklöst förstärkts med tittarfavoriten “Bäst i test” på SVT. Programmet som tar problemlösning och galenskap till nya nivåer, där hon tillsammans med komikern David Sundin utmanar landets kändiselit.

“Det är svårt att göra humor på ett enkelt sätt, men jag tycker verkligen att vi har lyckats med det. Alla är med på att göra detta på fullt allvar, trots att det är ganska fånigt”, säger Babben.

Hon tror att programmets popularitet till stor del kan tillskrivas det lekfulla och spontana upplägget, men också kollegan David Sundins ofelbara, komiska timing.

Kanske även det faktum att programmet saknar all form av prestige och är mycket svårt att briljera i.

“Även om du är riktigt dålig i Bäst i test blir du folkkär ändå”, konstaterar Babben.

ANNONS

Tittar aldrig på sig själv

Något som även kan appliceras på henne själv.

Med det sagt är hon hyfsat självkritisk. Som en ofrivillig, men mycket framgångsrik entreprenör vänjer hon sig fortfarande vid att vara folkkär.

Hon nämner dock barn, som tack vare programmet utgör en helt ny skara av fans.

“Jag har gått under barnens radar i flera år, men nu har de fått upp ögonen för mig, kommer fram och tar selfies och det är verkligen jättekul”, säger Babben.

På frågan om hon någon gång tittar på sig själv i rutan kommer svaret dock blixtsnabbt.

“Nej”, säger hon och skrattar.

Hon förklarar att det är något hon ogärna gör, såvida det inte rör hennes egna förbättringsområden förstås.

ANNONS

Uttryck före intryck

På ett liknande sätt tycker hon egentligen inte om att se på fotografens bilder under en pågående fotografering, eftersom det gör att hon “glider ur sig själv”.

“Det gäller att stanna kvar i uttryck och inte i intryck”, säger hon.

En utmaning för en person som inte sällan florerar på löpsedlar, och även återkommande recenseras på gott och ont.

Så hur parerar hon det?

“Det gäller att frikoppla det man gör från den man är. Det är ju inte din egen person som blir attackerad. Du kan alltid utveckla något i det du gör”, säger hon.

Fullmatad bucket list

Och utveckling och framåtanda finns det tveklöst gott om, men vilka drömprojekt står på tur härnäst?

ANNONS

“Jag skulle nog vilja göra en stor show till. Jag kanske skriver en bok till. Det finns ett filmmanus som ligger och skvalpar också, så det är inte tomt på min bucket list, säger hon.

På den listan finns även punkter som att vara mer på landet, påta i trädgården och vila.

Ett måste även för den mest motvilliga av entreprenörer.

 

Barbro Babben Larsson

Gör: Komiker, skådespelare och programledare.

Aktuell med: Jazz-albumet “Vägen hem”. Biografin “Barbro före Babben “ som kom ut under 2022. Underhållningsprogrammet “Bäst i test” på SVT. “Sockerfria dagen” den 12 oktober.

Karriär i korthet: Utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm. Satte under 1980-talet upp flera egenhändigt skrivna kabaréer på Gutekällaren i Visby. Slog igenom med buller och bång som ståuppkomiker i tv-programmet “Släng dig i Brunnen”. Ett humorprogram som spelades in på Norra Brunn i Stockholm och samlade namn som Adde Malmberg och Lennie Norman. Har sedan dess belönats för sin komiska ådra och varit ett självklart inslag i nöjes-Sverige och tv-produktioner som “Parlamentet” och “På spåret”. Har därtill skådespelat, sommarpratat och agerat julvärd i SVT. Tilldelades under 2008 Karamelodiktstipendiet.

Skrattar åt: “Status-fall tycker jag alltid är kul. Om en president drattar på ändan är det alltid mycket roligare än om någon anonym på gatan gör det”.

Djur: “Djur dömer inte någon. De bara finns där. Den där otroligt starka kärleken som inte är villkorad har alltid betytt mycket för mig”.

Inspireras av: “Jag ska egentligen inte titta för mycket på det andra gör för jag är en härmapa. Så då börjar jag imitera deras stil och det blir bara jättekonstigt”. 

Guilty pleasure: “Slask-reality. Curvy Brides Boutique, Storage Wars och Det okända. Det kan jag stryka eller sy till”.

Om mitt liv varit ett musikstycke: “Jag tror det hade varit “Tomorrow” ur musikalen “Annie”. Den må vara amerikansk, smörig och too good to be true, men Annie gör verkligen det hon kan med det hon har”.

Relaterad läsning:

Mårten Andersson: “Tror jag vänt svärtan till något ljust”

Läs även:

ANNONS

Ewa Meurk: “Hälsa är inte politik – det är vetenskap”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS