Dagens PS

Mårten Andersson: "Tror jag vänt svärtan till något ljust"

Mårten Andersson
Komikern Mårten Andersson är aktuell med ståuppföreställningen “Mårten Cvetkovic”. (Foto: Ulrika Campbell)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 06 feb. 2023Publicerad: 28 jan. 2023

För nio år sedan nådde komikern Mårten Andersson knappt upp till ytan. Sedan dess har han blivit med fästmö, barn och villa och överlevt en kryptokrasch. Nu bryter han isen med den nya föreställningen “Mårten Cvetkovic”. En ståuppshow om ombytta könsroller, kulturkrockar och stukad manlighet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mårten Andersson har ont överallt. Efter en vecka i Åre har han gjort sig illa i både axeln och handleden. Möjligen även dragit på sig en magkatarr. Med två små barn hemma lämnar sömnen förstås också mycket att önska. Ändå har hans tillvaro aldrig sett ljusare ut.

Nu återtar han scenen igen för första gången på fem år med showen “Mårten Cvetkovic”. En ståuppföreställning som tar vid där den senaste slutade.

“Jag gillar att se mig själv som någon slags spirituell person, och det slog mig när jag stod i trädgården i vår villa och tittade på mina barn som hoppade studsmatta, att allt det jag såg framför mig var det som jag visualiserade och drömde om för nio år sedan när jag avslutade min show “Under ytan”. Att allting faktiskt har hänt”, säger Mårten Andersson.

För nio år sedan fantiserade Mårten Andersson om en framtid med fästmö, barn och villa. I dag är det en verklighet. (Foto:Ulrika Campbell )

Inte dricka, ligga eller skratta

Han förklarar att det vilar något nästintill magiskt i den insikten. Och att det faktiskt är möjligt att förändra sitt liv.

I det här fallet en flyktig och egensinnig tillvaro med mycket jobb, sena nätter och en växande tomhet, men också en längtan efter något helt annat, som till slut kom att leda till en helomvändning.

”Jag drömde ju redan då om ett annat liv, och då slog det mig väl genom terapi, att den typen av kvinna jag ville träffa, skulle aldrig falla för den typ av man jag var då. Så jag behövde ju lägga om mitt liv. Inte dricka, inte ligga och inte skratta. Och det sista var inget aktivt val. Det kom automatiskt”, säger han med (just) ett skratt.

ANNONS

“De bästa komikerna är inte alltid de som har de absolut bästa skämten, utan de som är kameleonter och kan förstå hur man behöver anpassa sig till en publik. Det gör möjligen skämten mindre roliga än andra, med det kommer funka bättre, för att man har läst av rummet bättre.”

Efter några år av själsligt sökande kom också aha-upplevelsen som klargjorde att man inte kan gå in i en relation bara för att komma till rätta med sig själv.

“Jag behövde fixa mig själv före jag träffade “henne” liksom. Så såg jag det. Och då behövde jag göra ganska drastiska förändringar”, säger Mårten.

ANNONS

Senaste nytt

Tinder och flyktbeteende

Sagt och gjort. Det blev inledningen till något stort och det som är Mårten Anderssons liv i dag, även om han är noga med att understryka att inga stora förändringar sker över en natt.

“Nej. Det vore att förenkla saker och ting. Är man van vid kortare romanser och Tinder-skadad, liksom svajpar folk åt höger och vänster utan att ens bry sig om personlighet, så utvecklar man ett flyktbeteende om någon kommer för nära. Det var ju någonting som jag brottades med redan under arbetet med “Under ytan”. Att liksom fylla den här tomheten med någonting. Så det var inte superenkelt”, konstaterar han.

En tid som han nu kan lägga bakom sig. Det är också där “Mårten Cvetkovic” tar vid.

“Det är lite som när kvällstidningarna kör sina plus och premium-grejer. Hur gick det sedan för deltagarna i Robinson? Motsvarigheten fast med standup kan vi säga”, säger Mårten.

ANNONS

Kulturkrockar och mansideal

“Mårten Cvetkovic” är en långt ljusare berättelse än “Under ytan” som tar sitt avstamp i borttappad manlighet, Mårten Anderssons nyblivna papparoll, ombytta könsroller och de krockar som lätt kan uppstå när vitt skilda kulturer och traditioner möts.

Stoff med hög igenkänning som Mårten hämtat från sin egen relation, och en sambo vars serbiska kultur är snäppet mer macho än den svenska, där män inte duckar för vare sig blöjbyten eller städning.

“Det man inte fattar med oss komiker är att vi kan separera skämt från verklighet och det gör inte alltid publiken.”

Framförallt är målet med “Mårten Cvetkovic” att sätta fingret på hur andra människor ser på svenskar och hur vackert det blir när vi låter oss inspireras av andras ursprung, åsikter och tankar. Hur katastrofalt det går när de högerextrema idéerna tar över.

“Det heter kulturella skillnader, men jag kommer absolut beröra rasism och varför jag tycker det är helt fucked up. Vilken typ av Sverige och värld jag vill att mina barn ska växa upp i och det är ju högaktuellt också”, säger Mårten.

Mårten Andersson

I år är det tjugo år sedan ståuppklubben RAW såg dagens ljus. (Foto: Ulrika Campbell)

RAW – ett bångstyrigt barn

ANNONS

Han nämner vikten av att parera sina skämt rätt och låta dem utvecklas i takt med tiden. Något som både han och ståuppklubben RAW gjort. Ett projekt som närmast kan beskrivas som ett bångstyrigt barn, som gått igenom en stökig tonårsperiod men mognat till en ganska fin och balanserad tjugoåring.

En resa som Mårten själv kan relatera till, vilket föranleder frågan vad man egentligen får skämta om, och om råa skämt fortfarande står sig?

“Det händer, men det är inte ett självändamål längre som det var förut, där det verkligen kändes som att råa skämt behövdes”, säger Mårten.

Han förklarar att frågan vad man får och inte får skämta om är lika klassisk som svår att besvara. Att det mesta handlar om timing och att anpassa sig efter sin publik. Ibland på väldigt kort varsel.

“De bästa komikerna är inte alltid de som har de absolut bästa skämten, utan de som är kameleonter och kan förstå hur man behöver anpassa sig till en publik. Det gör möjligen skämten mindre roliga än andra, med det kommer funka bättre, för att man har läst av rummet bättre”, säger han.

Skämt vs verklighet

Jag frågar om humor inte också förutsätter ett visst mått av svärta.

“Jag tror att jag har lyckats vända den svärtan någonstans. Jag ska inte jinxa saker här nu, men jag har ju lyckats, kanske i alla fall vända svärtan till något ljust. Jag har två barn, jag har en fästmö och bor i det där huset. ”Under ytan” var ju ett slag i magen minst sagt, även om det också skulle framkalla en massa skratt, så var det precis som du säger. Det har funnits mycket svärta. Det har det gjort. Hittills.”

ANNONS

Så var placerar man humor i en värld som inte är perfekt?

“Det man inte fattar med oss komiker är att vi kan separera skämt från verklighet och det gör inte alltid publiken”, säger Mårten.

Han nämner tillfällen då det egentligen borde vara tabu att skratta och ha roligt. Hur det till exempel vänder sig i magen att se barn som far illa. En mardröm för alla småbarnsföräldrar, som samtidigt inte förändrar sakens natur och det som är humorns uppgift.

“Därför kan jag tycka att även om det är en helt galen idé att skratta i samband med till exempel en barncancergala, så är det precis det mitt jobb handlar om, att kunna skämta – även när det är svåra ämnen”.

Mårten Andersson

I en tid då PK är det nya svarta är det viktigare än någonsin att komikern dikterar villkoren, menar Mårten Andersson. (Foto: Ulrika Campbell)

Komikern dikterar villkoren

Att skämta om allt har blivit viktigare än någonsin.

“I Sverige så är det ju extremt PK. Särskilt inom sociala medier som hjälper till att skapa drev mot dem som gör någonting. Jag tycker det är fel. Och det ska jag också tycka som kreatör. Det ska vara vi komiker som dikterar villkoren, så kan man som publik välja om man inte vill komma.”

ANNONS

“Jag har fått folk att skratta så att de gråter bara genom att prata med min publik. Det låter säkert skrytsamt, men det får det vara det. Det är inte så många som slår mig på fingrarna där. Och om det är något jag lärt mig så är det att våga kasta mig ut.”

Han förklarar att det också var målbilden när RAW slog igenom på den svenska standup-scenen för tjugo år sedan. Att ta sig förbi det tillrättalagda och mesiga. Om än på bekostnad av det folkkära, vilket mycket väl kan vara priset du som komiker får betala – om du drar dina skämt för långt.

Mårten Andersson

Erfarenheten har lärt Mårten Andersson att våga kasta sig ut, även när det är extremt obekvämt. (Foto: Ulrika Campbell)

Komiker sköra varelser

När jag frågar om han aldrig är rädd kommer svaret snabbt. Att det snarare är en fråga om att ha respekt för sin publik. Vara den där kameleonten som vågar improvisera, identifiera elefanten i rummet och säga det förbjudna.

“Jag har fått folk att skratta så att de gråter bara genom att prata med min publik. Det låter säkert skrytsamt, men det får det vara det. Det är inte så många som slår mig på fingrarna där. Och om det är något jag lärt mig så är det att våga kasta mig ut.”

Till detta kommer också modet att testa något helt nytt, hellre än att mekaniskt köra samma repertoar på repeat.

“Robotarna kommer ta över ändå snart, så då kan man väl passa på att vara människa så länge det går”, säger Mårten.

ANNONS

Han understryker samtidigt att de flesta komiker är ganska känsliga för kritik, vilket gör dem till sköra varelser.

Att lämna eller ta emot feedback är därför en fråga om timing, både när det kommer till att peppa en kollega, vägleda yngre förmågor eller själv ta emot feedback.

Investeringen som gick åt åt pipsvängen

Kritik kommer också med offentligheten, vilket Mårten vant sig vid, både i och utanför sin roll som komiker. Senast förra året då han som entusiastisk investerare i krypto förlorade både ansiktet och delar av sitt kapital på kryptovalutan luna.

En ekonomisk käftsmäll, som inledningsvis var svår att acceptera.

“När folk pratade om ponzibedrägerier och pyramidspel, sade jag bara nej, men alla de som varnade mig för shitcoins och allt vad det nu heter, de hade ju delvis rätt”, konstaterar han.

När fiaskot var ett faktum förlorade Mårten även sponsorer på podden “Dom kallar oss krypto”, vilket slutligen landade i att Monopol Media köpte ut honom från rättigheterna. Det ledde i sin tur till en välbehövlig paus från både rampljuset och krypto, även om han fortfarande inte sålt något.

”På samma sätt som jag inte tjänat något har jag heller inte förlorat något. På investeringssparkontot gick det ju åt pipsvängen, men de flesta av mina luna ligger inte på Avanza så jag har faktiskt inte sålt. För husfridens skull har jag heller inte köpt mer”, tillägger han och skrattar.

ANNONS

På frågan hur han ser på krypto i dag blir svaret att han bortsett från vad många kan tro fortsatt tror på blockkedjeteknik i sig, om än med försiktig optimism.

Vilket givetvis för oss till frågan om han skämtat om det?

“Jag hade något skämt som jag drog, men jag tror det var lite close to the bone, som jag brukar säga. Det har varit lite känsligt just eftersom jag blev poster boy för krypto i Sverige”, säger han.

En kameleont vet att bida sin tid oavsett om det gäller krypto, komik eller kärlek. Timing är allt.

Mårten Andersson

Gör: Komiker, programledare och entreprenör. Grundare av RAW Comedy Club. 

Aktuell med: Ståuppföreställningen “Mårten Cvetkovic”.

Karriär i korthet: Debuterade som ståuppkomiker år 2000. Utsågs kort därpå till ”Årets rookie” på den Svenska standupgalan.  Grundade  standupklubben RAW Comedy Club 2004. Har sedan dess stått bakom fullsatta shower i Globen och på Friends Arena med bland  andra Jerry Seinfeld och Eddie Izzard som gästande komiker.

Om krypto:Jag tror fortfarande på bitcoin. Jag tror definitivt på blockkedjeteknik. Jag tror på etherum, men om jag skulle råda någon annan hade jag nog sagt åt dem att hålla sig borta från allt inom krypto som inte är topp 3. Aldrig gå in med mer än du kan förlora.”

Om drömmar: “Jag drömde ju om fru, barn och stort fint hus på landet med trädgård och äppelträd, och det är det jag har i dag.“

Att ta kritik: “Min pappa har i alla år sagt att jag är helt värdelöst på att ta kritik. Men när det kommer till min egen standup så har jag noll prestige i det.”

Skrattar åt: “Min nya favorit nu är ju den här serien “Hotell Romantik”. Underbart. Eller mina barn. De är ständiga källor till roliga saker.”

Om inte komiker “Kanske att jag hade gått en kockutbildning. Förmodligen stått i något tv-program, lagat mat och varit rolig. Kanske varit den roliga kocken?”

Vill du läsa mer om kultur, nöje och underhållning? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Wojtek Goral – doldisen bakom världsartisterna

Läs även: Danny Saucedo: ”Jante det dummaste som finns”

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS