Dagens PS

Saudiarabien tänker "fortsätta med sportswashing"

Saudiarabien fortsätter med sportswashing
Portugisen Cristiano Ronaldo är en av de storstjärnor som numera spelar i den saudiska ligan. Foto: TT/AP Photo/Vahid Salemi
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 22 sep. 2023Publicerad: 22 sep. 2023

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, MBS, tänker fortsätta på den inslagna vägen med så kallad sportswashing. Det säger han i en intervju med amerikanska nyhetskanalen Fox.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Saudiarabien anklagas för att använda så kallad sportswashing, att skapa positiv PR via sport, i allt högre grad.

Köper storstjärnor

Landet lägger ned enorma summor på sport, och bland exemplet finns satsningar på proffsboxning, på Formel 1, och på fotboll – storstjärnor som portugisiske Cristiano Ronaldo, brasilianske Neymar och franske Karim Benzema spelar numera i saudiska klubbar för rena fantasilönerna.

Saudiarabien köpte 2021 brittiska Newcastle United, något Dagens PS tidigare skrivit om.

Golfbråket mellan PGA-touren och LIV-touren, som backas av Saudiarabiens statliga investeringsfond, slutade med att de båda bittra rivalerna slogs ihop, något Dagens PS tidigare rapporterat om.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Saudiarabiens rykte

Många miljarder kronor har gått till att bättra på Saudiarabiens skamfilade rykte, och det verkar fungera. Saudiarabiens statliga investeringsfond är i dagsläget värd minst 700 miljarder dollar (drygt 7 786 miljarder kronor) enligt uppgifter från CNBC.

Nu går Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman ut i amerikansk tv och säger att landet definitivt tänker fortsätta med sportswashing.

Saudiarabien fortsätter med sportswashing
Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman är i praktiken den som har makten över Saudiarabiens investeringsfond. Foto: TT/AP Photo/Evelyn Hockstein

Kina och Qatar

“Alltså, om sportswashing ökar mitt BNP med 1 procent kommer jag att fortsätta med sportswashing”, säger MBS till Fox News enligt CNBC.

Andra exempel på sportswashing som brukar framhållas är bland annat OS i Kina och fotbolls-VM i Qatar skriver SVT.

ANNONS

“Jag bryr mig inte”

Kritikerna anklagar landet för att använda investeringsfonden för att bättra på landets rykte när det gäller brott mot mänskliga rättigheter uppger nyhetsbyrån Reuters.

“Jag bryr mig inte”, säger den saudiske kronprinsen. “Kalla det för vad ni vill, jag siktar på en och en halv procent till.”

Vill du läsa mer om ekonomi och omvärlden? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Saudiarabien stryper oljeproduktionen – problem vid Opec-mötet (Dagens PS)

Läs även: Otäckt? Saudiarabien Nintendos nya storägare (Dagens PS)

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS