Saudiarabien stryper oljeproduktion – problem vid Opec-mötet

Uppdaterad: 05 juni 2023Publicerad: 05 juni 2023
Opec
Saudiarabien meddelar att man stryper oljeproduktionen. (Foto: Twitter)

Det nuvarande Opec-mötet kantas av problem och på söndagen står det klart att Saudiarabien stryper oljeproduktionen med en miljon fat olja om dagen. Även andra stora producenter kommer skära ner oljeproduktionen.

ANNONS
ANNONS

Opec-mötet i Wien har varit fyllt med problem där det har skurit sig rejält mellan de inblandade länderna.

Saudiarabien uppgav under söndagen att de kommer skära ner oljeproduktionen med en miljon fat om dagen, och även Förenade Arabemiraten tillsammans med några andra stora producenter kommer gå samma väg. Några av nedskärningarna kommer redan i sommar, men det är framför allt från januari nästa år som den stora minskningen kommer att ske – och den ser sedan ut att hålla i sig året ut, skriver WSJ.

Saudiarabien nöjd med Opec-möte

Saudiarabiens oljeminister prins Abdulaziz bin Salman var nöjd med söndagens möte.

“Det är verkligen en fantastisk dag för oss eftersom kvaliteten på avtalet är oöverträffat.”

Oljepriset som för närvarande ligger på drygt 70 dollar fatet måste höjas ordentligt under minst en femårsperiod om Saudiarabien ska kunna fortsätta sina kostsamma projekt som att ställa om till ett nytt business- och turismnav som regeringen i Riyadh har i tankarna. Där får oljepriset gärna ligga på minst 81 dollar fatet.

ANNONS
ANNONS

Skaver med Ryssland

Det skaver samtidigt fortsatt mellan oljejättarna Saudiarabien och Ryssland eftersom Ryssland fortsätter att dumpa billig olja på marknaden, vilket därmed slänger grus i maskineriet för Saudiarabiens planer på att få fart på oljepriset.

För några afrikanska oljeproducenter som Angola och Nigeria finns det andra problem på plats, som att inte ha tillräcklig med infrastruktur för att ta hand om sin olja.

Läs även: Tuffa utmaningar för Europa kring olja

Läs även: Dramatisk öppning för olja: Rasar när handeln inleds

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.