Dagens PS

Säpo vill ha ny lag mot "fientliga fastighetsköp"

Säpo vill ha ny lag mot "fientliga fastighetsköp"
Säpos chef Charlotte von Essen vill se en skärpning av reglerna. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 16 jan. 2023Publicerad: 16 jan. 2023

Säpo vill att reglerna för fastighetsköp i områden som anses “säkerhetskänsliga”. Dagens PS skrev 4 januari om den ryske affärsmannen Stanislav Aleshchenko som har en tomt vid Muskö-basen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Säpo oroas av att fler och fler ryssar köper fastigheter i skärgården, och vill nu se en skärpning av reglerna för att kunna stoppa fientliga fastighetsköp enligt Hamnen.

“Hotar rikets säkerhet”

Den svenska säkerhetspolisen vill se en lagstiftning som hindrar fastighetsaffärer som hotar rikets säkerhet.

Vårt östra grannland Finland har nyligen skärpt sin lagstiftning. Där kan man numera stoppa utländska köp av fastigheter om den nye ägaren anses kunna hota den nationella säkerheten.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Långdragen utredning

I Sverige föreslog en statlig utredning för fyra år sedan att staten skulle kunna granska och stora försäljning av säkerhetskänsliga fastigheter, men ett förslag på hur det ska gå till dröjer till 2024.

“När det gäller fastigheter i områden där man bedriver säkerhetskänslig verksamhet ska man kunna göra en bedömning av om ett förvärv skulle kunna hota Sveriges säkerhet”, säger Charlotte von Essen, Säpos chef, enligt Hamnen som citerar Dagens Industri.

Markant ökning ryssar

I Finland har man sett att antalet ryssar som äger fastigheter i landet ökat markant. I Sverige finns inte några offentliga uppgifter på hur många ryssar som köpt fastigheter nära säkerhetskänsliga områden.

Säpo vill ha ny lag mot "fientliga fastighetsköp" Från en ryske affärsmannens tomt har man fri insyn mot inloppet till Muskö örlogsbas. Foto: TT

Rädsla för spioner

Det som oroar Säpo, liksom det oroar finska säkerhetsmyndigheter, är att ägarna till sådana fastigheter ska lämna information till den ryska staten och “genomföra krigsförberedande handlingar”, skriver Hamnen.

Dagens PS berättade tidigare om Stanislav Aleshchenko som äger en fastighet i ett område som fram till 1990-talet var helt stängt för utländska medborgare.

Från hans tomt i Stockholms skärgård är det fri sikt till inloppet till en av Sveriges hemligaste örlogsbaser, Muskö.

Läs även: Underrättelsehot mot svenska universitet ökar 

Läs även: Pansarbilar och bogserbåtar på inköpslistan när försvaret rustar upp 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS