Efter att Sveriges försvarsbudget höjts är upprustningen ett faktum. Den som oroligt undrar vad 2 procent av Sveriges BNP täcker kan vila i att försvarets inköpslista rymmer både pansarbilar, släpvagnar och bogserbåtar, enligt Ny Teknik.

ANNONS

Ett land som inte genomfört någon större militär upprustning sedan 1950-talet har alla skäl att shoppa loss. När Sverige just nu uppdaterar sitt försvar är upphandlingarna av det skälet många och omfattar fordon både på land och till havs, liksom en och annan snöskoter.

Som tillägg till det passar man även på att uppgradera befintlig utrustning, skriver Ny Teknik. Detta sedan den svenska försvarsbudgeten utökats till 2 procent av BNP. En ökning som inte helt oväntat matchar Natos säkerhetskrav för ett medlemskap.

Fordon för 700 miljoner

På listan över den utrustning som hittills inhandlats av Försvarets materielverk, FMV, återfinns bland annat släpvagnar och lastbilar från Volvo och Scania till ett värde av 700 miljoner kronor. Leveranser som förväntas ersätta uråldriga fordon redan i år, trots den brist på komponenter som fortsatt råder inom bilindustrin.

Man har sedan tidigare även uppdaterat sitt förråd med snöskotrar och väntar nu på närmare 200 skoters som täcker både standardbruk och mer tuffa uppdrag i alpin miljö och väntas levereras till vintern.

Försvarets
Korvetten HMS Gävle har genomgått en välbehövlig makeover. (Bild: FMV)

Samarbetar med grannländerna

På den marina sidan har man ett tecknat kontrakt med leverantören Damen Shipyard Hardinxveld för leverans av fyra nya hamnbogserare, om närmare 17 meter vardera.

Tillsammans med grannländerna Finland, Estland och Lettland utvecklar man även en ny form av pansarterrängbil som bygger på finska Patrias chassi. Ett samarbete som har som mål att hålla nere driftskostnaderna.

De pansarfordon som redan finns inom svenskt försvar ska också genomgå ett välbehövligt ansiktslyft till ett värde av omkring 300 miljoner kronor efter att ha rullar i närmare tjugo år.

ANNONS
ANNONS

Så även korvetten HMS Gävle som sett över vid Saabs varv i Karlskrona och överlämnats till Fjärde sjöstridsflottiljen på Muskö. En uppfräschning som omfattar nya system som exempelvis torpedledning.

Sedan tidigare har Försvarets materielverk också lagt en beställning till Hägglund Bofors Utveckling på tjugo granatkastarpansarbandvagnar.

Läs även: Här ansöker Sverige om att gå med i Nato[Dagens PS]