Ryssland uppges ha tagit Bakhmut – tillbakavisas

Uppdaterad: 22 maj 2023Publicerad: 21 maj 2023
Ryssland säger att man vinner kriget utan Wagnergruppen. (Foto: TT)

På lördagen uppgav Ryssland att man tagit över Bakhmut fullt ut, men när Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fick frågan på G7 svarade han att han inte tror det. 

ANNONS
ANNONS

Ryssland uppger att man tagit över Bakhmut med hjälp av Wagnergruppens soldater, och Vladimir Putin gratulerade sina egna styrkor för framgångarna i staden, som tidigare hade 70 000 invånare, berättar Reuters.

Bakhmut är jämnad med marken

Staden är mer eller mindre jämnad mer marken, och ingen vet egentligen hur många som har dödats på båda sidorna, men uppgifter säger att minst 100 000 ryska soldater har fått sätta livet till i vad som beskrivs som det blodigaste slaget i kriget som nu har varat i 15 månader.

Om uppgifterna nu stämmer att Ryssland har lyckats ta över Bakhmut fullt ut så är det de första framgångarna för Ryssland på tio månader.

Kiev dementerar uppgifterna som kom från Wagnergruppens ledare Yevgeny Prigozhin om att hans krigare hade “tagit över hela staden och gått från hus till hus”.

ANNONS
ANNONS

Zelenkyj “tror inte” ryssarna intagit Bakhmut

“Det är inte sant. Vi fortsätter att kämpa i Bakhmut”, uppger den ukrainska militärtalespersonen Serhiy Cherevaty.

Vid G7-mötet fick också Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj frågan om Ukraina fortfarande har kontroll över Bachmut eller om ryssarna tagit kontroll över staden, uppger SVT.

“Jag tror inte det, men man måste förstå att det inte finns någonting kvar”, svarade Zelenskyj.

Svaret tolkades som att Zelenkyj bekräftar att Ukraina förlorat Bachmut. Men enligt en talesperson gällde svaret den senare delen av frågan, den om ryssarnas påstående att de intagit staden.

Viktig milstolpe för Ryssland

Staden har länge setts som en viktig milstolpe för Ryssland som genom övertagandet anser att man kommer kunna flytta fram sina positioner i Donbas-regionen.

Med sommaren i antågande är det dock bara en tidsfråga innan Ukraina, som nu gör sig redo med nya västerländska vapenleveranser, sätter igång sin utlovade motoffensiv.

Läs även: Ryssland hotar väst – nya jets medför ”kolossal risk”

Läs även: Zelenskyj i Japan inför G7-mötet: Freden närmar sig

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.