Ryssland hotar: Nya stridsflyg medför "kolossal risk"

Uppdaterad: 21 maj 2023Publicerad: 21 maj 2023
Turkiet Sverige Nato USA Finland
Amerikanska F-16 jets är på väg till Ukraina inom kort. Foto: TT

Ukrainska piloter ska tränas att flyga F-16 som levereras från väst. Ingen bra idé anser Ryssland som nu hotar väst att sådana stridsflyg kommer medföra en “kolossal risk”.

ANNONS
ANNONS

Det blir grönt ljus från Joe Biden och G7 att träna ukrainska stridspiloter innan Ukraina sedan kommer ta emot F-16 plan, som Dagens PS berättade.

Stridsflyg skapar “kolossal risk”

Det beskedet togs inte lika väl emot av det ryska laget som hotar väst att genom att skicka F-16 jets så skapar man en “kolossal risk” för sig själva, uppger Reuters.

De hårda orden kom direkt från Rysslands vice utrikesminister Alexander Grushko på lördagen.

De ukrainska piloterna ska tränas inom kort för att sedan kunna flyga F-16 planen som kommer levereras till Ukraina så småningom, utan att några datum är bestämda. De moderna stridsflygplanen är en upptrappning av kriget i Rysslands ögon, som kommer inkludera jetsen in sin bedömning hur man ska kriga framöver.

“Vi har alla nödvändiga medel för att uppnå de mål vi har satt upp”, uppger Alexander Grushko vidare.

ANNONS
ANNONS

Ukraina kommer vinna kriget

Ukraina, å sin sida, är övertygade om att man kommer vinna kriget med hjälp av ett än så länge okänt antal F-16 plan, där det ukrainska flygvapnets talesman Yuri Ignat uppger att förutom att bära med sig avancerade vapen som missiler så kan flygplanen slå ut mål från både höga och låga höjder.

“Genom att använda F-16:or kommer våra marktrupper snabbt kunna befria ockuperade ukrainska territorier genom att rikta in sig på fiendens ledningsposter, militära grupper och logistikförsörjningskedjor.”

Läs även: Turkiets val handlar om Ryssland – ”speciellt förhållande”

Läs även: Zelenskyj i Japan inför G7-mötet: Freden närmar sig

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.