Dagens PS

Zelenskyj i Japan inför G7-mötet: Freden närmar sig

Zelenskyj
Här anländer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till Japan för att tala på G7-toppmötet. (Foto: Skärmdump Youtube / AFP)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 maj 2023Publicerad: 20 maj 2023

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj reste i ett franskt regeringsplan till G7-toppmötet i Hiroshima i Japan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Strax före landningen twittrade Ukrainas ledare, enligt flera medier, däribland brittiska BBC, att “freden nu närmar sig”.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj får nu tillfälle att tala inför världens mäktigaste ledare och söka militärt stöd för att få slut på kriget från angriparen Ryssland och förbereda en motoffensiv.

G7-toppmötet pågår alltså i japanska Hiroshima som var den första staden i världen att utsättas för en kärnvapenattack, då från USA som nu meddelat att man tänker låta allierade förse Ukraina med stridsflygplan, inklusive amerikanska F-16, och utbilda ukrainska piloter på de avancerade stridsflygplanen.

Läs mer om det här: Nu ska ukrainska stridspiloter få F-16 träning

Nyhetsbyrån AP rapporterar med hänvisning till en källa att Zelenskyj ska delta i två separata möten på söndag varav det första handlar om att få stopp på kriget.

På det mötet medverkar bara de rika G7-länderna: USA, Japan, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien och Kanada.

På det andra mötet, som ska handla om fred och stabilitet, deltar även övriga länder som bjudits in till mötet i Japan.

Zelenskyj på Arabförbundets toppmöte: Ni blundar för kriget!

På fredagen talade Zelenskyj på Arabförbundets toppmöte i Saudiarabien där han anklagade vissa arabiska ledare för att blunda för kriget, skriver BBC.

“Zelenskyj kommer att hålla bilaterala möten med G7-ledare, men även ledarna för Indien och Brasilien, två länder som inte har tagit avstånd från Moskva. Både Brasilien och Indien är medlemmar i BRIC-grupperingen som också inkluderar Ryssland och Kina”, uppger Reuters.

G7-toppmötet diskuterar även de spänningar som finns till Kina och betoning på Taiwan.

Där till dryftas vikten av ekonomisk säkerhet där Kina – världens näst största ekonomi efter USA – har en nyckelroll, framgår det.

“Ett växande Kina som följer internationella regler skulle vara av globalt intresse”, skriver G7-länderna i en kommuniké som refereras av nyhetsbyrån.

I kommunikén talas det om att “gemensam strategi” fastställts för affärer med Kina, det handlar om allt från handel med halvledare till sällsynta mineraler.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS