Dagens PS

Ryssland testar ny ballistisk missil – "relationen med USA är under noll"

missil Ryssland
Bilden är från när atomubåten Imperator Alexander III avfyrade en ballistisk missil från Vita havet utanför Rysslands norra kust och träffade ett mål hundratals mil bort på Kamtjatka-halvön. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 05 nov. 2023Publicerad: 06 nov. 2023

Relationen mellan USA och Ryssland är under noll uppgav Kreml på söndagen. Samtidigt har Ryssland testat en Bulava-ballistisk missil som har kapacitet att bära upp till sex kärnstridsspetsar– från en ny atomubåt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den nybyggda atomubåten Imperator Alexander III är beväpnad med 16 Bulava-missiler. Deras räckvidd är runt 800 mil och var och en kan bära sex kärnstridsspetsar. Nu har Ryssland testat en av Bulava-missilerna uppgav landets försvarsministerium på söndagen.

Nya missiler kan bära kärnvapen

Nu har missilerna därmed fått grönt ljus till att vara del av Rysslands vapenarsenal. President Vladimir Putin har inte dolt att han tänker bygga upp landets militärstyrka igen, där stora summor redan har pumpats in i försvaret. Landet vill ha runt tolv ubåtar av Borei-klassen, där ytterligare tre ubåtar för närvarande håller på att byggas.

Samtidigt har Putin fått tänka i nya banor när det gäller de militära satsningarna. När sanktionerna från väst avskärmar Ryssland från det globala finansiella systemet har landet vänt sig till krypto.

Putin har även blickat mot Nordkorea för att knyta viktiga militära band.

Usel relation med USA

Nysatsningen på atomubåtarna kommer vid en tidpunkt då kriget i Ukraina har lett till att relationen mellan Ryssland och USA är värre än vad den har varit på väldigt länge.

“Relationen är på noll – eller jag skulle säga under noll”, säger Kremls talesperson Dmitry Peskov.

ANNONS

Samtidigt medger han att länderna vid något tillfället måste träffas och sitta ner för att diskutera det eskalerande läget, skriver Reuters.

“Putin har flera gånger sagt att han är redo för kontakt.”

Läs även:

Ericsson exporterar till Ryssland – kan användas militärt – Dagens PS

Rysslands militärutgifter blott 6 procents av USA:s – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS