När sanktionerna från väst avskärmar Ryssland från det globala finansiella systemet vänder de sig till krypto. Det framgår av en färsk rapport från TRM Labs som visar att pro-ryska grupper samlar in pengar i kryptovaluta för att backa upp paramilitära operationer och samtidigt undvika USA, rapporterar CNBC.

ANNONS

Enligt forskningsrapporten som publicerades idag av TRM Labs, ett finansföretag med fokus på digitala tillgångar och riskhantering, har ett antal ryska grupper använt sig av kryptovaluta för att samla in pengar till ryska milisgrupper.

Bland annat via den krypterade meddelandeappen Telegram, som gör det möjligt att donera pengar som sedan går till stridsträning eller krigsmateriel.

Det är också en taktik som gör det möjligt att gå under radarn och undvika både USA och länderna i väst. Av det skälet har riskerna med krypto varit på tapeten tidigare, men då avfärdats av experter sedan de ansett att det inte funnits tillräckligt med likviditet i kryptosystemet för Ryssland.

Paramilitär grupp med nynazistiska kopplingar

Nu visar dock undersökningen att även små transaktioner räcker långt när det kommer till att finansiera paramilitära grupper. Sannolikt är också att dessa överföringar inte omfattas av anti-penningtvätt och andra bestämmelser.

En av dessa grupper är Task Force Rusich, en paramilitär grupp med nynazistiska kopplingar, som deltagit i strid tillsammans med Rysslands militär i Ukraina och enligt TRM Labs samlat in pengar till militärisk utrustning.

En annan grupp samlade i sin tur in omkring 21 000 dollar, motsvarande 232 000 kronor för att köpa drönare, skriver CNBC. Ytterligare en insamlingsgrupp har sedan februari i år fått in omkring 400 000 dollar i kryptovaluta, motsvarande 4,4 miljoner kronor.

Oklart om Kreml är inblandade

Att den här typen av affärer kommer att fortgå råder det enligt forskningsrapporten inga tvivel om. Enligt Ari Redbord, chef för juridiska och statliga frågor på TRM Labs är det dock svårt att gå till botten med huruvida dessa grupper har kopplingar till Kreml och den ryska regeringen eller inte, skriver CNBC.

ANNONS
ANNONS

”Jag tycker att en intressant del av den här historien är att krypto bara är en form av betalning i dessa fall. Det är ett sätt att flytta pengar. Och det finns ett exempel på att det används för gott och exempel på att det används för dåligt i det här sammanhanget”, säger Redbord.

Läs även: USA och krypto: ”Det behövs information och transparens” [Dagens PS]

Läs även: På ”Bitcoin Beach” tappar ingen tron på krypto [Dagens PS]