Dagens PS

Rävsax: Polska bönder i kläm när priserna pressas

spannmål
Polska bönder har kommit i kläm – de uppmanades att inte sälja sina skördar – nu har de lagrat för mycket (Foto: Johan Nilsson/TT).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 09 maj 2023Publicerad: 09 maj 2023

Spannmålsproducenter i Polen har det tufft. Förra året uppmanades de att inte sälja sina skördar på grund av låga priser – nu är deras lager fulla med spannmål som ingen vill köpa. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När kriget i Ukraina inleddes sköt priserna på spannmål i höjden.

Några månader senare började priserna att falla, vilket fick konsekvenser för Polens bönder, som då uppmanades av politiker att inte sälja sina skördar.

Det visade sig bli en ond cirkel för många av dem.

Lagren är överfulla

Många spannmålsproducenter i Polen – som är EU:s tredje största producenten av vete – vittnar om att deras lager nu är överfulla.

Som bonden Artur Konarski, exempelvis. Han berättar för nyhetsbyrån Reuters att han fortfarande har ungefär 150 ton spannmål på lager. Han säger också att han känner till flera producenter som lagrat betydligt mer än så.

ANNONS

Senaste nytt

Priserna rasade förra året

Förra våren rusade priserna på spannmål i Europa med anledning av kriget i Ukraina.

ANNONS

Några månader senare sjönk priserna på grund av att importen från Ryssland och Brasilien ökat. I samma veva öppnade EU upp för tullfri export av spannmål från Ukraina, som en solidaritetshandling på grund av kriget.

Många företag i EU – inklusive Polen – valde då att köpa spannmålsprodukter från Ukraina, Ryssland och Brasilien.

Kommit i kläm

Under samma period uppmanades bönder i Polen och andra östeuropeiska länder att lagra sin spannmålsskördar i stället för att sälja dem.

Polens dåvarande jordbruksminister Henryk Kowalczyk var en av de politiker som drev den frågan. Bönderna skulle lagra sina skördar inför bättre ekonomiska tider – och sedan sälja när priserna åter höjdes.

“Det här ledde till minskad försäljning under skördetiden och till att bönderna i stället lagrade spannmålet, konsekvenserna av detta får de betala nu I form av minskade intäkter från försäljningen av spannmål,” säger Adrian Wawrzyniak, talesperson för det polska fackföreningen för enskilda jordbrukare, till Reuters. 

Stoppat importer från Ukraina

Många bönder i Polen har uttryckt sin frustration och ilska över importerna från Ukraina, som inneburit att priserna fortfarande är pressade.

ANNONS

I april i år beslöt därför landet att förbjuda all import av spannmål från Ukraina, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Ungern, Slovakien och Bulgarien har nu gjort detsamma.

Läs även: EU i storbråk med Ungern och Polen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS