Dagens PS

EU i storbråk med Ungern och Polen

Spannmål
Spannmål har hamnat i nytt fokus i kriget. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 17 apr. 2023Publicerad: 17 apr. 2023

Ungern och Polen förbjuder import av spannmål och andra livsmedel från Ukraina för att skydda sina egna jordbruk. Helt oacceptabelt menar EU som nu starkt kritiserar de båda länderna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Problemet är att stora mängder ukrainskt spannmål fastnade i centrala Europa efter att Svarta havets hamnar blockerades genom kriget. Spannmålet är billigare än vad de lokala jordbrukarna kunde konkurrera med så det slog därmed hårt mot deras kommers. Därför har både Polen och Ungern nu förbjudit import av spannmål och annat livsmedel från Ukraina, skriver Reuters.

Även Bulgarien kan komma att gå samma väg inom kort.

MISSA INTE: Plötsligt: EU-länder stoppar import från Ukraina

EU ser rött

Det har fått EU att se rött som kommer med skarp kritik eftersom beslutet går mot hela idén om en union med öppen frihandel.

“Det är viktigt att understryka att handelspolitik är av EU:s exklusiva behörighet och därför är ensidiga åtgärder inte acceptabla”, uppger en talesperson för EU-kommissionen.

Istället borde Polen och Ungern föra en diskussion med övriga EU-stater om hur situationen bör lösas, menar EU-kommissionen.

Polen och Ungern bör lösa krisen

ANNONS

För Polens del betyder de nya reglerna även att landet förbjuder all transport av ukrainska livsmedel genom Polen. Förbudet gäller åtminstone till 30 juni och Polen vill även föra diskussioner med Ukraina för att säkerställa att inga ukrainska billigare varor fastnar och hamnar på den polska marknaden.

Det är inga små mängder ukrainska livsmedelsprodukter som Polen nu förbjuder. Det handlar om 500 000 till 700 000 ton olika jordbruksprodukter inklusive spannmålsprodukter som passerar den polska gränsen varje månad.

Läs även: Ukraina: Nato bör ta över Svarta havet

Läs även: USA: Läckta dokument visar militära framsteg i Ukraina

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS