De franska medborgarna har protesterat högt mot president Macrons planer att höja pensionsåldern. Det har satt press på parlamentets partier, och riskerat att hans pensionsreform ska slängas i malpåse eller läggas ned helt. Men nu utnyttjar Macron nödlagen som gör det möjligt att fatta beslut helt utan parlamentets godkännande.

ANNONS

Den franska pensionsåldern höjs från 62 till 64, i strid med folkopinionen. Den franska regerignen har försökt få majoritet för förslaget i parlamentet i flera år. Men nu överger man försöken. På torsdagen gick förslaget igenom i senaten, och en debatt väntade i underhuset på eftermiddagen.

MISSA INTE: Svaga kronan skickar matpriserna till rekordnivåer [Dagens PS]

Det rapporterar Dagens Nyheter på torsdagen.

Gick bakom ryggen på parlamentet

Men det blev ingen debatt.

Den franska regeringen beslutade enligt en nödlag att reformen kan få vinna laga kraft utan stöd i parlamentet.

ANNONS
ANNONS

Nödlaen heter paragra 49.3 och aktiverades av premiärministern Elisabeth Borne. Nu kan underhuset bara stoppa förslaget genom att fälla regeringen inom 24 timmar efter beslutet.

Listigt drag

Anledningen att man använde sig av nödlagen verkar vara för att man inte var säker på att en majoritet i parlamentet skulle rösta för regeringens förslag:

”Omröstningen hängde på ett par röster”, säger hon till franska medier:

Nödvändig pensionsreform

”Vi kan inte riskera att de många timmar av debatt för att få till det här förslaget kollapsar, att den kompromiss som byggts upp sätts åt sidan. Den här reformen är nödvändig, säger hon, till Le Parisien, rapporterar DN.

Anledningen till att höja pensionsåldern är för att få in mer pengar i de offentliga finanserna till 2030. Frankrike har en av de lägsta pensionsåldrarna i Europa.

Läs mer om pension och pensionsreform:

Vill du veta mer om allt från hushållsekonomi och världsekonomi? Klicka här för att ta del av vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis!

ANNONS
ANNONS

Så får du 12 procents avkastning [Dagens PS]

Alecta-ägd bank rasar på torsdagen [Dagens PS]

Svenska pensionsbolaget i krismöte efter miljardkrasch [Dagens PS]