Strategin kan verka tråkig, det tillstår fondgurun själv – men håll ut, sannolikt kommer belöningen tids nog med en riklig avkastning.

ANNONS

CNBC uppmärksammar den luttrade investeraren Bob Desmond, chef och portföljförvaltare på Claremont Global.

Han tänker utanför boxen, det vill säga inte alls på huruvida den amerikanska centralbanken Federal Reserve ska höja räntan eller ta en paus i den för börsen så enerverande räntepolitiken, särskilt efter det som nu hänt med de kraschade bankerna i USA.

Och medan andra investerare har fokus på ränta och inflation, eller kanske på en trollformel som kan generera snabba klipp – så håller nestorn fast vid sin grundtes, alltså positionerfing på hyfsat lång horisont.

MISSA INTE: Larmet: IMF varnar för Sverige – bolån är boven [Dagens PS]

Siktet inställt på tre till fem år

”Vi har aldrig en kortsiktig syn på marknaderna. Vi föredrar att titta på det uppskattade värdet på vår nuvarande portfölj. Med nuvarande priser tror vi att det finns en rimlig sannolikhet att tjäna vår riktade avkastning på 8 procent till 12 procent per år under de kommande fem åren”, skriver Bob Desmond i en anteckning som CNBC snappat upp.

Claremont Global, som han representerar, är en fondaktör i USA som enligt artikeln förvaltar över 1 miljard dollar, en bra bit över 10,5 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Men nu undrar du förstås mer konkret vilken taktik fondförvaltaren har för att få utlovad avkastning.

Så här säger Bob Desmond, enligt CNBC:

Fondgurun: Det låter tråkigt

”Jag vet att det låter tråkigt, men vi försöker titta på var vi tror att det kommer att vara om tre-fem år. Och så flyttar vi inte våra diskonteringsräntor varje dag beroende på hur den 10-åriga obligationen går”.

Diskonteringsräntan är den avkastning som används för att diskontera framtida kassaflöden tillbaka till nuvärdet.

Måttet används som vanligtvis i diskonterad kassaflödesanalys för att upplysa om investeringar.

Enligt Bob Desmond tillämpar hans fondbolag en diskonteringsränta på 8 procent i hela portföljen som sedan håller sig konstant där under den finansiella cykeln.

Investeringen blir svajig, tror gurun, om diskonteringsräntan flyttas runt dagligen.

ANNONS
ANNONS

”Vi försöker få en minimiavkastning över inflationen för våra kunder.”

På börsen är favoriterna Alphabet, Microsoft och Adobe.

Dessa tre bjässar inom tekniksegmentet känner sig fondgurun Bob Desmond och hans team ”ganska bekväma” med mot bakgrund av företagens ”bra marginaler, resultatprofiler och starka balansräkningar”, framgår det i CNBC-artikeln där även Nike och Steris lyfts fram.

Här kan du läsa mer om Bob Desmond.

Läs även: Citi tipsar om tre bankaktier – mitt i kalabaliken [Dagens PS]