Ryske oligarken Yevgeny Prigozhin erkänner rysk inblandning i USA-valen, både tidigare och framöver. Ryssland tänker enligt USA arbeta hårt med att förstöra alla demokratiska planer.

ANNONS

Det kommer knappast som någon överraskning för USA att Ryssland har blandat sig i de amerikanska valprocesserna.

Enligt utrikesdepartementets talesperson Ned Price är nyheten inte ”något vi inte redan visste”.

Medgivande på Telegram

Det var under måndagen som Yevgeny Prigozhin gjorde medgivandet via Telegram, vilket är lägligt med tanke på USA:s kongressval under tisdagen, uppger CNN. 

”Mina herrar, vi blandade oss, vi blandar oss och vi kommer att blanda oss”, uppgav Prigozhin på frågan av en journalist om Ryssland har haft någon inblandning i de amerikanska valen.

Kallas ”kocken”

Prigozhin sitter inte med i den ryska regeringen men erkännandet är det första som kommer från en högt uppsatt person nära Vladimir Putin. Prigozhin har kallats ”kocken” i rysk media sedan han satte ihop cateringevenemang för Kreml.

Oligarken har även blivit ökänd för att vara med och finansiera Wagnergruppen – legosoldater som anklagas för krigsförbrytelser i bland annat Afrika.

Försöker förstöra för demokratin

Vita huset å sin sida påpekar att det är helt naturligt från ryskt håll att försöka förstöra alla planer på demokrati, särskilt vid mellanårsvalet i USA.

”Vi vet att en del av Rysslands ansträngningar inkluderar berättelser som syftar till att undergräva demokratin och splittring och oenighet”, säger Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre.

ANNONS
ANNONS

Hon vill dock inte svara på om Ryssland försöker påverka resultatet i mellanårsvalet.

Läs även: Oligark köper Blocket-kopia – grundades av svenskar [Dagens PS]

Läs även: Rysk superyacht finner frihamn i Hongkong [Dagens PS]