Dagens PS

Rysk superyacht finner frihamn i Hongkong

Ryska superyachten på radarn igen – efter 8 månader
Den ryskägda superyachten Nord, värd över 500 miljoner dollar, låg för ankar i Hongkong utanför Victoria Harbour. (Foto: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 11 okt. 2022Publicerad: 11 okt. 2022

Turerna kring ryskägda superyachter och sanktionerna mot desamma har varit många under det senaste halvåret. En som just nu är uppe på tapeten är supertyachten Nord som nyligen lagt ankar i Hongkong.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Superyachten Nord som i fredags kastade ankar i Victoria Harbour i Hongkong kan härledas till den ryska affärsmannen Alexey Mordashov och betingar ett värde på omkring 500 miljoner dollar, motsvarande 5,6 miljarder kronor, skriver TT.

Till skillnad från de västerländska regeringarna anser Hongkong nämligen att det saknas “laglig grund” för att de ska agera mot sanktionerade ryska oligarker, än mindre deras luxuösa fartyg, vilket bland annat väckt kritik från USA:s sida.

Agerar inte utifrån ensidiga sanktioner

Trots detta sade Hongkongs ledare John Lee i ett uttalande att provinsen inte kommer att agera utifrån “ensidiga sanktioner” mot Mordashov av enskilda jurisdiktioner, rapporterar Reuters.

Lee passade även på att kritisera USA för de sanktioner stormakten infört mot flera tjänstemän i Hongkong. Detta för att de enligt USA ska ha begränsat Hongkongs friheter enligt en säkerhetslag som införts av Kina. Ett agerande från USA:s sida som Lee kommenterar som “barbariskt”.

“Vi ska bara skratta åt de så kallade sanktionerna”, sade han.

Superyachten trygg i Hongkong

Desto mer villig är Lee att följa FN:s sanktioner. Detta sedan Mordashov är en av flera ryska oligarker som sanktionerats av EU och USA, men inte FN.

ANNONS

Det gör det möjligt för den 465 fot långa superyachten att tills vidare få fri lejd i Hongkong. Vilket flyt.

Läs även: Putins superyacht har bytt namn till ”Killer whale”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS