Den ryska Wagnergruppen hjälper skurkregimer i Afrika att bekämpa gerillagrupper mot att de får goda kompensationer, bland annat i guld, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

Centralafrikanska republiken är ett av de länder i Afrika som rekryterar ryska Wagnergruppen för att försvara den sittande regimen och ta tillbaka rebellockuperade områden. Wagnergruppen sägs operera på uppdrag av Ryssland, som har starka finansiella intressen i landet – guldgruvorna.

Länder som anlitar Wagnergruppen å sin sida, står ofta inför problem som de har svårt att lösa på egen hand. Politisk instabilitet, interna strider och skakiga regimer som skakas av konflikter, exempelvis Centralafrikanska republiken, Mali, och Sudan.

Wagnergruppen beskylls för att bedriva terrorverksamhet genom plundrande, urskillningslöst dödande och våld, för att vinna kontroll över guldgruvorna. Uppgifterna förnekades bestämt av Albert Yaloke Mokpeme, talesperson för Centralafrikanska republiken. Han hävdar att gruppen hjälper till att bekämpa laglösa gerillagrupper, rapporterar Bloomberg. 

”Centralafrikanska väpnade styrkor, med hjälp av ryska och rwandiska allierade, har lyckats trycka tillbaka rebellerna och ta tillbaka en betydande del av det nationella territoriet och olagligt ockuperade gruvplatser”, berättade Mokpeme för Bloomberg och hänvisade också till rwandiska soldater som hjälper CAR-armén. ”Vi har legitimiteten att försvara vårt land när det angrips.”

Motstridiga uppgifter om Mokpenes uttalande

Uppgifter från andra parter bestrider delvis Mokpenes uppgifter. FN-tjänstemän, civila och hjälparbetare har beskrivit en helt annan situation för Bloomberg – att Wagnergruppens främsta mål varit guldgruvorna. Enligt deras utsago, har nationella CAR-soldater tillsammans med Wagnergruppens legosoldater anfallit och dödat småskaliga gruvarbetare och tagit över deras gruvor.

Enligt analytiker har legosoldaternas insats varit avgörande för att hålla president Faustin-Archange Touadera kvar vid makten. 

Wagnergruppen – en skuggarmé med legosoldater

Den ryska Wagnergruppen sägs vara Putins skuggarmé – officiellt finns den inte. Gruppen drivs som ett företag och har sin operativa verksamhet runtom i världen, på uppdrag av Kreml. Kreml har alltid förnekat alla förbindelser med gruppen, men mycket talar för att det inte stämmer. Wagnergruppens verksamheter sägs finansieras av affärsmannen Yevgeny Prigozhin, nära allierad med Putin, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Aftonbladet rapporterar att Dmitrij Utkin är Wagnersgruppens grundare, en man med nazistiska sympatier och tidigare överstelöjtnant i ryska armén. Wagnergruppen fick sitt namn efter Adolf Hitlers favoritkompositör.

I en dokumentär på SVT Play, träder en före detta legosoldat fram med sin sanning om Wagnergruppen och dess verksamhet. I dokumentären finns också reportage om legosoldaternas brutala framryckningar i Afrika, och hur dess terror påverkar lokala befolkningar. Bakom Wagnergruppens närvaro finns starka ekonomiska intressen, bland annat guldgruvorna i Afrika.

Läs även  Centralafrikanska republiken närmar sig Ryssland – antar Bitcoin som valuta [Dagens PS]